Съветниците ще обмислят кандидатстване за „Интегриран градски транспорт 2“ на извънредна сесия

12:42, 12 юли 16 / Политика 25 243 Шрифт:
Topnovini
Извънредна сесия на ОбС – Плевен ще се състои утре, 13 юли, информираха от кабинета на председателя Мартин Митев. Дневният ред е оформен в две точки, касаещи кандидатстването на Община Плевен с партньорски проект „Развитие на интегриран градски транспорт на Плевен“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

Първа точка е предложение за Споразумение за сътрудничество по Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града“ на ОП. Съгласно насоките за кандидатстване за това партньорство е необходимо да бъде сключено Споразумение. Предложеният проект на Споразумението за общинско сътрудничество по проекта ще бъде разгледан от Общинския съвет.

Точка втора в дневния ред отново касае изпълнение на изисквания по процедурата за кандидатстване. Във връзка със същия проект е изготвено Подробно предпроектно проучване за цялата система на градския транспорт, Анализ разходи - ползи и финансов анализ на проекта. След сравнение на предложени проекти решения за изпълнение на проекта, се препоръчва реализацията на Вариант 1.

Предвидените основни компоненти в него са: доставка на 14 нови тролея, нископодови, без помощен двигател; доставка на две сервизни машини - влекач и аварийна кола; доставка и монтаж на система за електронно таксуване на пътниците и обособяване на билетен и контролен център на системата; внедряване на система за видеонаблюдение на 16 ключови кръстовища в Плевен.

Съгласно насоките за кандидатстване по процедурата е необходимо Решение на Общинския съвет, с което се гарантира, че е осигурена устойчивост за предложения проект, както и че видът и предназначението на придобитите по проекта активи няма да бъде променяно за период не по-малък от 5 години след крайното плащане към Община Плевен.

Втора точка в предложението касае стойността на проекта, която е в размер на 17 249 286,80 лв. Разходите за ДДС са в размер на 464 407,80 лв. и те са предвидени като недопустими за финансиране по ОП „Региони в растеж“. По тази причина ще се извършват от „Тролейбусен транспорт“ - Плевен и са възстановими от държавния бюджет под формата на данъчен кредит.

Затова обаче също е необходимо Решение на Общинския съвет, с което се поема ангажимент за осигуряване на необходимия финансов ресурс чрез собствени средства, вземане на кредит или друга подкрепа от финансова институция, тъй като безвъзмездната финансова помощ не покрива общата стойност на проектното предложение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама