Чейндж бюра по Южното Черноморие си взимат незаконно 25 % комисиона от картите на туристите

11:00, 12 юли 16 / Общество 25 313 Шрифт:
Topnovini
Обменни бюра по Южното Черноморие взимат незаконно от дебитните карти на клиентите си по 25 % комисиона. Това разказа репортерът под прикритие Емил Митев в ефира на bTV, който прекара три дни като „служител“ на подобно бюро в Несебър. На тази измама са изложени предимно туристите, най-вече чуждестранните.

Чужденците предпочитат да теглят от уж сигурни места, вместо да теглят от банкоматите по курортите, тъй като се опасяват от скимиращи устройства. Като се опитват да избягат от едната опасност обаче, попадат в другата: ПОС-терминалите в бюрата са автоматично нагласени да теглят „с няколко процента повече” от картата на клиентите.

Въпросните „няколко процента” са 25 от исканата сума. В хотелите пък нагласената комисиона била 11 %.

„Той ти иска 195 лева. Ти на него това ще му дадеш, но всъщност ще изтеглиш тази сума... „ показва касиерката на новия служител - репортерът под прикритие. „Това са 50 лв. отгоре”, изненадан е той. „Това остава за нас”, е нейният отговор.

Подобни операции не са регламентирани, а ако клиентът поставя въпроси, ето как се действа: „Започваш нещо да си измисляш – има такса за превода, има такива работи...”

Парите от комисионата се отделят в специален плик, при това в плик, на който пише... „Ток”. Ако дойде проверка, да не е проблем – уж, че парите са за нещо друго.

По думите на касиерката шефовете на веригата бюра знаят „за тия неща”.

„Да, да. То си е от тях. Защото ние печелим малък процент, ама те колко печелят”, споделя тя.

„Налице са нелоялни търговски практики. Комисията ни се е произнасяла по подобни хипотези, особено по първия пример”, коментира  председателят на КЗП Димитър Маргаритов в предаването „Тази сутрин“ по  bTV. Той съобщи, че след репортажа започват проверки.

„Комисиона се начислява. Но 25 % е безумно, и 11 % е безумно. При т.нар. „шарени валути” комисионата може да е по-голяма, но що се отнася до банковите институции и до сделки в евро, комисионата е под 1 %. Ако сте в хотела, може да е 1 – 1,5 %. Но принципно винаги се казва, трябва информирано съгласие”, посочи финансистът Емил Хърсев. 

Маргаритов пък добави, че клиентът трябва да е напълно наясно с това, което се случва. Нелоялната търговска практика представлява именно хипотезата, в която един потребител е ощетен, без да го разбира – като е подведен или му е спестена информация.

Той посочи и друг случай на измама: в близост до таблото с курсовете на обменните бюра се слагат флагчета – американски, британски и пр., като до тях се поставят и някаква цена. „Вие си мислите, че това е курсът, а то се оказва цена, да речем, на някаква значка или магнит за хладилник, докато курсът вътре в обменното бюро е различен”, каза той.

„Туроператорите, хотелиерите, онези, които печелят от туристите, трябва да обявяват, че най-добрият курс е на банкоматите, и да се посочват банките, които поставят честни условия”, посочи Хърсев.

Санкцията за нарушение като показаното в репортажа ни, е 30 хил. лв., ако е еднократно, и 50 хил., ако е повторно, допълни Маргаритов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама