До октомври Канада казва кога падат визите за българи и румънци

23:00, 11 юли 16 / Общество 25 233 Шрифт:
Topnovini
Канада ще съобщи в началото на есента в какви срокове предстои да премахне визитеза българи и румънци. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия, цитирано от БТА.  Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос разговаря с представители на България, Румъния и Канада за визите.

В общо изявление на Аврамопулос и канадския министър за имиграцията, бежанците и гражданството Джон Макколъм се посочва, че канадски представители са проверили готовността на Румъния, а до края на месеца ще извършат същата оценка и на нашата страна, по повод възможността за премахването на канадските визи за гражданите на тези две държави от ЕС. Резултатите от оценките ще бъдат съобщени в ранната есен, когато се очаква да бъде представен и срок за отпадането на канадските визи за българи и румънци. Тогава е и срещата на върха ЕС-Канада. 

В изявлението се допълва, че Макколъм е изразил благодарност към България и Румъния за постоянното сътрудничество в оценителния процес, който ще приключи през лятото. Аврамопулос и Макколъм добавят, че има нужда от "осезаеми стъпки" за подобряване на положението, в което българи и румънци имат нужда от визи, за да пътуват до Канада.

Оптимисти сме, че след тази среща и в по-нататъшното ни сътрудничество се приближаваме до тази цел, заявяват двамата.

В днешните разговори от българска страна участваха заместник-министрите на външните и на вътрешните работи Румен Александров и Филип Гунев, а от румънска - Йоан-Драгош Тудораке, началник на Канцеларията на министър-председателя.

По-късно тази седмица ЕК отново ще обсъди въпроса за т. нар. визова реципрочност със САЩ и Канада, с намерението да намери решение. 

През май България и Румъния официално предупредиха, че биха се въздържали да подкрепят търговското споразумение между ЕС и Канада, докато въпросът с визите за техните граждани не намери решение. ЕК вече уточни, че ако установи липса на визова реципрочност (при която американци и канадци пътуват без визи до ЕС, но САЩ и Канада изискват визи за граждани на Общността), ще бъде принудена от законодателството да предложи премахване на безвизовите пътувания за гражданите на двете северноамерикански държави за срок от 12 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама