Студентите от РУ получиха своите стипендии за успех и за специални постижения

21:25, 11 юли 16 25 203 Шрифт:
Topnovini
Приключи първата кампания от проекта „Студентски стипендии-фаза 1“, финансиран от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 година, съобщиха от пресцентъра на учебното заведение.

Проектът се координира от Министерството на образованието и науката и цели насърчаване на студентската активност, творчеството и иновациите сред младите хора от България, както и намаляване на съществуващите диспропорции между актуалните потребности на трудовия пазар и профила на обучение във висшите училища.

Проектът се ползва с голяма популярност сред студентите от Русенския университет, тъй като по него одобрените кандидати получават стипендия в рамките на един семестър /5 месеца/ по 120 лв. месечно, както и възможност да бъдат отличени техни образователни и изследователски разработки чрез стипендия за специални постижения в размер 200 лв. Студентите могат да кандидатстват с до 3 разработки.

Отпуснатите квоти за Русенския университет за летния семестър на учебната 2015/2016 г. бяха за 562 стипендии за успех и 352 стипендии за специални постижения. Квотите бяха разпределени по факултети пропорционално на обучаващия се в тях в брой студенти.

За стипендии за успех документи подадоха 806 студенти, от които бяха класирани 544 по основен критерий успех от предходните два семестъра на следването /за първокурсниците – един предходен/.

Подалите документи за стипендии за специални постижения бяха 462, от които бяха класирани 338 въз основа на специална Инструкция на МОН и разработени правила на Русенския университет.

Общият размер на финансовите средства за двата вида стипендии за Русенския университет е 394 000 лв., като на днес русенските студенти ще получат съответните суми по своите банкови сметки.

Проектът ще продължи през следващите два семестъра на учебната 2016/2017 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама