Група „Епизод“ и шествие за 100-годишнината от рождението на кап. Списаревски

19:38, 11 юли 16 25 766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общоградско честване по повод 100–годишнината от рождението на кап. Димитър Списаревски ще се състои на 19 юли. То е организирано от Община Добрич.

Програмата ще започне от 10 часа пред храм "Св. Георги", където ще бъде отслужена заупокойна литургия и благодарствен молебен , след което до паметната плоча на капитан Д. Списаревски ще се проведе литийно шествие с поднасяне на цветя, съобщи зам.-кметът д-р Емилия Баева. От 11:00 до 14:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа Регионална библиотека "Дора Габе" представя "Библиотека без стени" - памет за Списаревски, изложба на открито на документи свързани с живота и делото на Д. Списаревски. 

От 17 часа между зала "Добротица" и стадион "Дружба" ще се проведе демонстративен мач с организатор детско - юношеската школа на ФК "Добруджа" във връзка с това, че Д. Списаревски е бил футболист във ФК "Левски".

На същия ден от 19 часа пред музея в градския парк "Свети Георги" ще се състои концерт на рок група "Епизод".

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена паметната му плоча. Завършва Военното на Н. В. училище и специализира в престижната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в различни краища на България. През 1943 г. участва във въздушните боеве край Ламанша, а след завръщането си в България се включва в състава на 3/6-ти изтребителен орляк с командир кап. Чудомир Топлодолски. На 20 декември 1943 г., насочва своя самолет в небето над София към летящата противникова крепост. По хълмовете над Пасарел, край София се разбиват двата самолета – американският бомбардировач и изтребителят на Списаревски. Българският летец загива, но се превръща в легенда. Това е първият "жив таран" в българската военна история.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама