Асоциацията на издателите: Пари за книги няма. Министерството: Веднага ще ги осигурим

15:40, 11 юли 16 / Политика 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пари за книги и периодични издания за библиотеките за 2016-а няма - нито в бюджета на Министерството на културата, нито в централния бюджет. Това казват в отворена позиция от Асоциацията „Българска книга“ (АБК) в отговор на писмото на министър Вежди Рашидов до БНТ от 4 юли 2016 г., касаещо лоялността на обществените медии.

„А колкото до това, че се налага едно мнение, че държавата е абдикирала от сферата на българската култура, то аз ще напомня на водещия, че по време на моето управление парите за театрите са станали от 48 на 70 милиона лева, че средствата за българското кино по време на тежка криза са вече близо 15 милиона лева, че сесиите за книги, за музика, за независим театър са повече от преди, че само през 2016 г. парите за музеи, галерии и библиотеки са увеличени с 10 млн. лева“, казва Рашидов.

Не знаем какво е имал предвид министър Рашидов, споменавайки "пари за библиотеките" - дали е визирал мизерното увеличение на заплатите на библиотекарите, извоювано в съвместна битка с други  служители на Министерството, или е дал израз на своето желание да поправи "грешката", чудят се от единствена организация на българските книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти. Те призоваха министерството на културата да осигурят заложените средства, за да се попълнят библиотечните фондове с необходимата литература.

„При осигуряването на тези средства веднага ще се пристъпи към организиране на процедурата по кандидатстване за попълване на библиотечните колекции“, отговориха веднага от министерството и допълват, че се водят разговори за осигуряване и на допълнителните средства

От ведомството обаче не отговарят на въпроса късе да били пренасочени парите за библиотеките Министерството на културата . Асоциацията разказва още как през 2016 г. е бил приет Стандартът за библиотечно-информационно обслужване към Закона за обществените библиотеки.

„По силата на този стандарт в българските библиотеки трябва да влизат книги на стойност 8 222 000 лв. (по ок. 1,13 лв. на човек от населението) и периодични издания на стойност 2 756 000 лв. (Искаме да отбележим в скоби, че за първата година приетият брой книги на глава от населението, формиращ тези стойности, е 2,25 пъти по-нисък от минималния, даден от ЮНЕСКО). Министерството на културата реши (по неясни и досега критерии) да поиска от бюджета сумата 3 милиона. Но дори тези три милиона "изчезнаха" от бюджета между първо и второ четене на Закона в Народното събрание. Досега ресорното на министър Рашидов министерство не е дало официален отговор къде са били пренасочени тези пари“, възмущават се от АБК.

Министерството пък казва, че над половин милион лева са заделени в ограничения бюджета на ведомството за подпомагане на книгата, за опазване и популяризиране на литературното наследство и за проявите в сферата на библиотеките и литературата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама