Разград ще събира опасни отпадъци по швейцарски модел

14:32, 11 юли 16 / Общество 25 220 Шрифт:
Topnovini
Кметовете на пет общини – Разград, Левски, Шумен, Разград, Созопол и Съединение, ще се запознаят с швейцарския опит в събирането, съхраняването и третирането на опасните отпадъци от бита. Това са бои, лекарства, препарати за растителна защита в личните стопанства, батерии и други продукти, които крият риск за човешкото здраве и природата, съобщават от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Българската група, в която са включени и експерти от МОСВ, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ и Министерския съвет, ще посети центрове за разделно събиране и съхранение на опасни отпадъци в гр. Валхвил, инсинератора "Валорек" в Базел, търговския център "Цугерланд", в който има обекти за временно съхраняване на лекарства с изтекъл срок на годност, бои, лакове, спрейове и други. Делегацията ще се запознае и с работата на центъра за обемни отпадъци в Хагенхолц.

Обмяната на опит е в рамките на проект, финансиран от Българско-швейцарската програма за сътрудничество. Той предвижда реализация на пилотни модели за екологично събиране и временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата в Разград, Шумен, Левски, Съединение и Созопол. Опасни отпадъци ще се събират и в още 17 съседни общини чрез мобилни пунктове. 

Центровете в Шумен и Разград ще бъдат големи, а в останалите три населени места - по-малки. Те ще са оборудвани с контейнери, варели, бидони, кутии и др. за съхранение на опасни отпадъци, както и със защитни облекла, мотокари, везни и инструменти.

Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват микробуси или специално оборудвани камиони до 3,5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно. Те ще бъдат обозначени, че транспортират опасни отпадъци, и ще се движат по заявка на гражданите или по график.

Общата стойност на проекта, който трябва да приключи до 31 май 2019 г., е 8 823 267 швейцарски франкове. ПУДООС е изпълнителна агенция.

В резултат от проекта опасните компоненти ще бъдат отделени от общия поток на битовата смет, което ще гарантира по-добро опазване на околната среда. Ще се повиши и информираността на населението от 22-те пилотни общини по отношение на разделното събиране на отпадъците. Пилотните проекти ще очертаят пътя за прилагане на подобни модели и в останалите български общини. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама