Разпоредена е незабавна проверка на къмпинг Черноморец, заяви министърът на туризма

10:19, 10 юли 16 / Общество 25 169 Шрифт:
Topnovini
Проверка на къмпинг Черноморец ще бъде осъществена днес, съобщи в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя се прави във връзка с появилата се в медиите информация, че „мутри тероризират десетки туристи и не ги допускат до плажа в Черноморец“. Ангелкова заяви, че за нея е важно законът да се спазва и до плажа да бъде осигурен пешеходен достъп.

„По конституция трябва да се осигури този пешеходен достъп и ние това ще проверим. Никъде не е казано, че на 100 % достъпът трябва да е с кола. Оттам нататък всеки един индивидуален казус като този ще се проверява отделно. Ако има нарушения, ще сезираме съответно компетентните органи“, каза Ангелкова.

Тя посочи, че ако нарушението е изцяло свързано с плажа, Министерството на туризма издава предписания и срок за отстраняване. При положение че те не бъдат отстранени, се издава акт за административно нарушение и се сезира компетентният орган по ЗУТ, ако става въпрос за нерегламентирани бариери, за да може да се премахнат.

По повод споровете за това дали пречат проверките и акциите на полицията в Слънчев бряг през последните седмици, Ангелкова е на мнение, че е важно да се осигури сигурността и безопасността на туристите, особено в днешната международна обстановка. 

„Разбирам притесненията на хотелиерите. За нас е важно да осигурим безопасността, с оглед недопускане на различни инциденти. Действията на НАП и МВР са насочени към постъпленията в държавния бюджет. Ние искаме повече приходи, но важно е да спазваме законите“, добави министър Ангелкова. Тя заяви още, че министерството е извършило проверка на 96 плажа.

„Цените на чадърите и шезлонгите варират между 2 и 10 лева. Не мога да гарантирам, че няма да има цена от 70 лв. на плажове, където се предлагат допълнителни услуги. Основно нарушенията са за липса на спасители и указателни табели“, каза тя и посочи, че тенденцията е в посока намаляване на цените за плажните принадлежности и вдигане на качеството.

„От януари до май над 2 млн. са туристите, които са посетили България, което е 14% повече в сравнение с миналата година. Само за Бургас ръстът е 18 %, за Варна 23%“, каза още Ангелкова. В министерството очакват официалната статистика за юни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама