Обама: Интегрирана Европа е едно от най-големите икономически и политически постижения на новото време

08:27, 10 юли 16 / Свят 25 161 Шрифт:
Topnovini
Интегрирана Европа е едно от най-големите икономически и политически постижения на новото време. Но на него не трябва да се гледа като на даденост. Ясно е, че проектът за европейска интеграция сега е изложен на изпитание повече от когато и да е било, каза американският президент Барак Обама в интервю за испанския в. "Паис", цитиран от БТА.

Миграционният и бежанският поток в Европа породиха ново внимание върху европейските гранични политики и върху способността на страните от ЕС да работят заедно, за да решават заедно общите проблеми, допълни той. Слабият растеж из континента остави прекалено много европейци, особено млади хора, без работа и недоволни. Във всички наши страни много хора се чувстват ощетени от глобализацията ...Правителствата, в това число и европейските институции трябва да покажат, че са наясно за ежедневните безпокойства на гражданите и че знаят как да откликнат реагират на тях, каза още президентът.

Всички наши страни, в това число и САЩ трябва да свършат по-добра работа, за да гарантират, че глобализацията, интегрираните икономики и търговията създават работни места и възможности за всички, заяви Обама. Трябва да инвестираме повече в образованието, компетенциите и преквалификацията, което ще помогне да намалим неравенството и да помогнем на хората да успеят в глобалната икономика, добави Обама.

В интервюто той засегна темата за транснационалните заплахи, за гражданската война в Сирия, за конфликтите и размириците в Магреб, тласнали бежанците и мигрантите по пътя към Европа, за Ислямска държава, която от бастиона си в Ирак и Сирия ръководи или вдъхновява атаки. Обама каза, че предвид всичко гореизброено е убеден, че лидерството на САЩ е необходимо за сигурността и просперитета на света.

Ето защо ние оглавяваме глобалната коалиция за унищожаване на ИД, работим неуморно за намиране на дипломатическо решение на войната в Сирия, осигуряваме повече хуманитарна помощ отколкото, която и да е друга страна, а тази есен организираме и глобална среща на върха за бежанците, за да мобилизираме нови ангажименти. Но същевременно е ясно, че една страна, дори и толкова силна колкото САЩ, не може да реши този род транснационални предизвикателства сама. Ние се нуждаем от коалиции и партньорства, които привличат уникалната сила, която различните страни предлагат. Ние сме в по-голяма безопасност, когато страните споделят бремето и цената на поддържането на международната сигурност и мир, каза Обама.

Говорейки за отношенията на САЩ с Куба, Обама каза, че сближаването е дало на кубинците нова надежда и че от близките връзки между двете страни може да се възползва целия регион. Относно Брекзит Обама припомни, че референдумът във Великобритания е създал известна несигурност. Но е важно да се припомни какво няма да се промени, а именно неразривните връзки на Америка с Европа, в това число и дълбокото приятелство и устойчив съюз между САЩ и Испания. Връзките между американците и испанците датират от векове, припомни Обама, който е на посещение в Испания. Той изрази надежда, че следващото испанско правителство ще поеме същия ангажимент като предишното за запазване на силните връзки със САЩ и Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама