Наши военни няма да участват в силите на НАТО в Балтийските държави

11:38, 09 юли 16 / Политика 25 160 Шрифт:
Topnovini
Не се предвижда български военни да участват в т.нар. предно разполагане на сили на НАТО в Балтийските държави и Полша, увери министърът на отбраната Николай Ненчев. Става въпрос за решението, което Алиансът взе за разполагане на четири батальона в Полша и Балтийските републики, припомня БНР.

“Не се предвижда, ако ме питате за предното разполагане. Не е коментиран този въпрос и не се предвижда България да участва под каквато и да е форма, тоест там водеща роля имат така наречените рамкови държави, които поемат своята отговорност, а що се касае до Черноморския регион не само генералният секретар, но и редица други колеги изразиха своето безпокойство по отношение на Черноморския регион и липсата на баланси там”, каза министърът на отбраната.

Ненчев допусна по-засилено присъствие на НАТО в Черно море, но и уточни, че темата тепърва ще бъде обсъждана през октомври на срещата на военните министри.

“По силата на един договор, едно споразумение от Монтрьо, чужди кораби не могат да присъстват повече от 21 дни в екваторията на Черно море, така че ако има подобна инициатива, което вероятно ще се случи, то тя ще бъде извършвана на ротационен принцип”, заяви той.

Едно от решенията на сегашната среща на върха на НАТО във Варшава е през октомври да бъде обсъдено как Алиансът да засили присъствието си по въздух и море в района на Черно море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама