КЕВР отряза исканата от „ВиК” нова цена на водата в Добрич

10:37, 09 юли 16 / Общество 25 159 Шрифт:
Topnovini
Комисията за енергийно и водно регулиране предлага по-малко поскъпване на водата в Добрич. Целта е новата цена да бъде социално поносима. Това става ясно от доклада, който е подготвен от КЕВР за предстоящото заседание на комисията на 13 юли.

Предложението на „ВиК” – Добрич бе за поскъпване на водата с 6,25 на сто или с 19 стотинки за кубик т.е. цената за битовите абонати с  включена доставка на вода, отвеждане на отпадъчните води и пречистване, да стане 3,04 лева за куб. м, вместо досегашните 2,85 лева. Предложението на КЕВР обаче е за цена от 2,97 лева за куб. м.

Комисията е коригирала предложението на водното дружество, за да може новата цена за битови и приравнените към тях обществени, търговски и други потребители  да бъде под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги.

КЕВР посочва, че социалната поносимост на цената на ВиК услуги е 2,97 лв./куб.м, изчислена съгласно данни на НСИ за средномесечен доход на едно лице за област Добрич за 2015 г.

Така цената за доставка на вода на потребителите се предлага да поскъпне с 11, вместо с 12 стотинки и става 2,12 лева за куб. м, без ДДС, за отвеждане на отпадъчните води се предлага намаление с 1 стотинка, вместо предлаганото увеличението с толкова и става 0,12 ст., а за пречистване на отпадъчните води поскъпването е с 1, вместо с предлаганите от „ВиК” 3 стотинки – 0,24 ст. Окончателното решение ще бъде взето от КЕВР на 13 юли. Предвижда се новата цена да влезе в сила от 1 август.

Припомняме, че действащите сега цени на водоснабдителните и канализационните услуги на „ВиК” ООД, гр. Добрич не са променяни от 1 август 2012 г. Водното дружество поиска поскъпването заради такса „задължение към обществото” в цената на тока, която през август миналата година бе вдигната двойно.

По последни данни на КЕВР, най-скъпа е водата Търговище - с 3,19 лв. за кубик, следвана от Хасково и Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама