Отвориха Горещ телефон за реформата в образованието

09:43, 09 юли 16 25 218 Шрифт:
Topnovini
До дни ще заработи сайт за реформата в образованието, където да се задават въпроси и да се получава информация. Телефон за въпроси за прилагането на новия закон за предучилищно и училищно образование -  0878 15 65 43, вече е на разположение на учителите и директорите.Това е обявила вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на среща с учители и директори в Кубрат в петък вечерта, съобщават от Министерството на образованието и науката.

 Тя е отбелязала, че осем проекта за нов учебник по история и цивилизации са внесени в МОН на 9 юни след предварително споразумение с издателите, за да се справи системата с късите срокове по новия закон. „Въпреки че никой не вярваше, че учебници за пети клас по история ще има, то сега вече можем да кажем, че ще се справим със ситуацията. В момента тези проекти се оценяват и скоро ще стигнат до вас”, се обърнала Кунева към учителите.

Тя добавила, че ще продължат усилията по гарантиране сигурността в училищата и че МОН прави целенасочени усилия за квалификацията на учителите, както и за професионалното образование, детските градини и висшето образование, освен за средното. Кунева призовала директорите и учителите да са активни при кандидатстването с проекти по националните и други програми, като подчерта, че възможностите за финансиране са налице.

Програмата „Твоят час” стартира от следващата учебна година и там има предвидени средства за учители, неправителствени организации, извънкласни форми, квалификации и други, подчертала също Кунева.

„Учителят  е в центъра на системата и главното е да се обърне внимание на проблемите на учителя. На събора в София подчертахме, че учителят е сила, видяхме, че 12 хиляди учители, които обичат държавата и работата си, искат да работят. Законът ще влезе в сила без сътресения”, уверила Кунева.

Тя съобщила, че четири от държавните образователни стандарти вече са утвърдени – за учебния план, за общообразователната подготовка, за учебниците и за предучилищното образование.

За публично обсъждане са обявени други  четири – за институциите и за информацията и документите, за профилираната подготовка и за усвояването на българския книжовен език, казала още министърът. Последният е много важен – дава възможност за допълнителна подкрепа на децата, чиито майчин език не е български и които отпадат рано от училище, добавила министърът.

Кунева посочила още, че скоро ще са готови още два много важни стандарта – за оценяването и организацията на дейностите. „Работим усилено до края на юли да са готови стандартите за професионалното образование, квалификацията на педагогическите специалисти и за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование”, казала министърът.

До началото на новата учебна година ще са готови всички стандарти, без които тя не може да започне, като за стандартите за инспектирането, качеството и финансирането трябва задълбочена дискусия, отбелязала още Кунева.

Министър Кунева напомнила, че е спряла три договора за 1,5 милиона лева за деца в неравностойно положение, където МОН е имало съмнения за злоупотреби. „Ще направя всичко такива практики да не се допускат. Всеки вложен лев в образованието е инвестиция и с тези средства не може да се злоупотребява”, била категорична министър Кунева.

Кунева заявила, че ще продължи да настоява за всичко, което е подписала в КТД. „Всичко в държавата се нуждае от средства, но да е приоритет нещо, означава да е най-важно. Образованието е първа задача, защото е пряко свързано с националната сигурност и с бъдещето на нацията, особено на фона на демографската картина у нас. Ако има повече работещи млади хора, ще има по-малко социални помощи, ако има повече хора със занаят, ще има по-добра икономика”, казала още Кунева.

Днес Кунева и народният представител от Реформаторския блок Димитър Делчев и ще бъдат на посещение в Шумен и Плиска. От 12.30 часа те ще дадат пресконференция по актуални политически теми заедно с областния координатор на ДБГ и общински съветник от РБ Даниела Русева. От 13 часа те ще бъдат гости на учредяването на младежка структура на „Движение България на гражданите” в Шумен, след което ще се срещнат с членове и симпатизанти. В 15 часа Кунева и Делчев ще проведат среща с гражданите на Плиска.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама