Бойко Борисов открива Регионално депо в Стара Загора

07:16, 09 юли 16 / Общество 25 183 Шрифт:
Topnovini
Министърът-председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще открият днес Регионалната система за управление на отпадъците – Стара Загора, изградена със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Церемонията ще се проведе от 15.30 часа  в Регионалния център за управление на отпадъците край старозагорското село Ракитница.

Регионалният център за управление на отпадъците Стара Загора е най-големият обект от системата за управление на отпадъците в региона. Там ще се приемат за третиране неопасни твърди битови отпадъци от всички общини в област Стара Загора и от община Твърдица, област Сливен. От пет общини - Стара Загора, Опан, Братя Даскалови, Чирпан и Раднево, те ще бъдат транспортирани директно, а от останалите ще идват компактирани от трите претоварни станции в Казанлък, Гурково и Гълъбово.

Регионалното депо е разположено  в землището на с. Ракитница, на площ от 325 декара. Той включва Клетка за депониране на неопасни отпадъци с обслужваща инфраструктура, Общински център за рециклиране, Инсталация за сепариране и закрито компостиране, Система за улавяне на газовете. Изградени са и 4 пречиствателни съоръжения за пречистване на водите от експлоатацията на регионалния център.

Сегашното градско сметище на Стара Загора "Мандра баир" ще бъде закрито. С въвеждането в експлоатация на обектите от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Стара Загора, ще се постигне увеличаване на разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране, както и въвеждане на ефективна и екологосъобразна система за съвременното им управление. Като краен резултат се очаква да намалее замърсяването на околната среда в общините от регион Стара Загора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама