Ученичка от Русенската МГ е на Международен космически лагер

07:09, 09 юли 16 / Общество 25 126 Шрифт:
Topnovini
Симона Тодорова от Х „а” клас на МГ „Баба Тонка”– Русе участва в Международен космически лагер в Хънствил, щата Алабама, САЩ. Тя е един от тримата българи, които се включват за първи път в лагера.

С нея за САЩ отпътуваха и Антон Узунов - ученик от Националната природо- математическа гимназия в София и Милена Крумова - преподавател в Техническия университет в София. Те са били избрани сред над 40 кандидати от цялата страна, явили се на конкурс, обявен от Посолството на САЩ. До събеседване са били допуснати само 12 души, представили най- добри мотивационни есета.

Международният космически лагер се провежда от 9 до 15 юли. Основан като музей, в момента той разполага с много симулатори, които ще дадат възможност на участниците от над 60 държави да приложат на практика принципите на точните науки.

Те са задължени да спазват специлен дрескод. Забранено е и използването на мобилни телофони на територията на лагера. По време на престоя си там, българските участници ще имат възможност да посетят Университета на Алабама и да се срещнат със студенти и преподаватели.

Симона очаква с нетърпение тренировките с акваланг, както и срещата с останалите участници в лагера. По астрономията и физиката я запалил дядо й. Тя е носител на призове от редица национални и международни олимпиади.

Тази година Симона е избрана и като първа резерва в разширения състав на Националния отбор по физика. Очаква догодина да бъде част от него. Все още не е решила къде би искала да продължи образованието си след завършване на Русенската математическа гимназия. Колебае се между Масачузетския технологичен институт и елитни университети в Англия и Русия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама