41 родолюбци тръгнаха „По стъпките на Хаджи Димитър“

18:36, 08 юли 16 / Общество 25 194 Шрифт:
Topnovini
За четвърта поредна година беше дадено начало на похода „По стъпките на Хаджи Димитър“, който се провежда от 8 до 10 юли. Проявата по традиция се организира от Сдружение „Областни управители на Русенска област“. Това съобщиха от пресцентъра на община Ценово.

По традиция участниците първо сведоха глави и отдадоха заслужена почит на героите пред паметника на брега на река Дунав, който са издигнали признателните българи, в замлището на село Новград, община Ценово. Тази година пътят на четата ще изминат 41 походници от Русенска област, сред които има и няколко деца.

За да почетат 148-годишнина от стъпването на четата на българския бряг, до устието на Янтра дойдоха областният управител на Русенска област доц. д-р Стефко Бурджиев, кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на ОбС в Ценово Галина Георгиева и граждани.

За подвига на 125 четници и двамата войводи говори кметът на Новград Диана Копчева. Тя подчерта, че една от целите на похода е да се съхрани историческата памет и да се засвидетелства почитта към великите българи, които са дали живота си за свободата на Майка България.

„Четниците са показали чудеса от юначество и с легендарния си подвиг разпалват жаждата за свобода“, подчерта в словото си Копчева. Преди 148 години 125 родолюбиви българи загърбват всичко мило и ценно, за да се посветят на свободата на поробената си родина. Четата се събира в румънското село Петрушани, близо до Гюргево, за да премине с лодки през река Дунав.

В продължение на 15 дни четниците водят неравностойна боеве с няколко пъти превъзхождащите ги по численост и въоръжение турски потери. Последното сражение на българските родолюбци е под връх Бузлуджа.

На мястото, където четата стъпва на българския бряг, беше отслужена заупокойна литургия. В приветствието си областният управител подчерта, че походът вече се е превърнал в традиция и е доказателство за признателността на днешните поколения към героите.

„С великото си дело четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа изписват една от най-героичните, но същевременно и една от най-трагичните страници от българската история“, изтъкна Бурджиев.

Пламенното изпълнение на стихотворението „На прощаване“ развълнува всички присъстващи. В знак на признание към саможертвата на четниците паметникът на брега на река Дунав беше обкичен с венци, а присъстващите поднесоха по китка цвете.

Походниците ще преминат по маршрута, който е извървяла четата и ще отдадат заслужена почит към героите на местата, където са се водили сражения. Крайната точка на групата е връх Бузлуджа, където също ще бъдат поднесени венци и цветя.

Официалното тържество по повод 148-годишнина от преминаването на Дунава на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще се проведе на 15 юли в центъра на Новград. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама