Местан: И ГЕРБ е чужда дума, означава ли, че трябва да бъде забранена

18:29, 08 юли 16 / Общество 25 199 Шрифт:
Topnovini
И ГЕРБ е чужда дума, означава ли, че не трябва да бъде регистрирана или забранена?  Така лидерът на ДОСТ Лютви Местан коментира в Кърджали един от мотивите на съдия Лилия Илиева от Софийския градски за отказа да регистрира партията. Ако няма проблем за ГЕРБ, защо има проблем за ДОСТ, попита лидерът на партията, цитиран от Дарик.

„Отказът на Софийският градски съд да регистрира партия ДОСТ е брутален акт на ограничаване на конституционното право на политическо сдружаване на българските граждани. Другото име на това ограничение е дискриминация”, каза в Кърджали на нарочна пресконференция лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан.

Той коментира мотивите на съдия Лилия Илиева за отказа като се спря специално на този, че името на партията е турска дума и затова партия ДОСТ е етническа.

„Дори да приемем, че абревиатурата ДОСТ образува дума, искам да припомня, че тази дума е част от лексикалната система на българския книжовен език. Не случайно съдията се позовава на българския тълковен речник, а не на турския и индийския. По този начин тя отрича собствената си теза”, коментира Местан. По думите му ДОСТ е част от българския тълковен речник, каквато част са и думите демокрация, политика, министър, институция, партия, чорба, яхния, тюрлюгювеч.

Местан посочи, че наименованията на редица партии в България или техните абревиатури се представят от чужди думи. Като пример той посочи ГЕРБ, която е с немски произход, както и Атака. „Означава ли това, че тези партии не трябва да бъдат регистрирани или ако са регистрирани следва да бъдат забранени?”, попита Местан.

Що се отнася до констатацията на съда, че ПП ДОСТ е етническа като друг мотив за отказа да бъде регистрирана, Лютви Местан посочи, че членската маса на всяка една от близо 400-те партии в България са с преобладаваща членска маса от един етнос. „Означава ли това ,че всички тези партии са етнически? Турците в българия второ качество хора ли са?”, попита лидерът на ДОСТ.

Дискриминирането на етнос и религия е противоконституционно и противоречи на чл. 6 ал. 2 от Конституцията на България, че всички български граждани са равни, допълни Местан.  Той обвини съдия Лилия Илиева в пристрастност и необективност, а решението на съда като противоконституционно. То ще бъде обжалвано пред ВКС още в понеделник, а в нарочни писма Лютви Местан е уведомил всички посланиците на всички страни членки на ЕС и на НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама