Златен медал за децата от народен хор "Шарено коланче“

17:20, 08 юли 16 / Култура 25 305 Шрифт:
Topnovini
С първа награда и златен медал бяха удостоени децата от детски народен хор "Шарено коланче" на националния фестивал „Кехлибарен грозд“, а третата награда и бронзовият медал отиде при Женския народен хор град Каварна.

Във фестивала взеха участие над 1200 участници от професионални и любителски фолклорни състави, народни хорове, съобщиха от Община Каварна.

Конкурсът се провежда за седма поредна година. Журито беше съставено от известни специалисти в областта на фолклористиката и музиката. Сред тях бяха проф. д-р Светла Калудова–Станилова, декан на факултета по музикален фолклор и хореография към Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Розалина Гогова, доц. д-р Валентина Ганева–Райчева– фолклорист.

В журито участваха и представителите на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН, Иван Иванов– хореограф на представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ и Йордан Терзиев– хореограф на ТС „Жарава“ с. Първенец (Пловдив). Конкурсите от фестивала „Кехлибарен грозд“ се проведоха в няколко категории: автентичен фолклор, обработен фолклор, танцови групи, пеене, хора и народни обичаи. Специални награди журито присъди за цялостно представяне, за най-емоционално изпълнение, за съхраняване и съживяване на наследени културни традиции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама