Близо 300 ученици "влязоха в час с данъците" в Русе

10:10, 08 юли 16 / Общество 25 136 Шрифт:
Topnovini
Приключи първият учебен срок за русенските ученици в третата година от образователния проект на НАП „Влез в час с данъците“. През април, май и юни се проведоха 14 урока в 5 средни училища в Русенска област. Тази година за първи път „влязоха в час с данъците“ и ученици извън областния център – абитуриентите и учениците от 11 клас на СОУ „Панайот Волов“ в Бяла, съобщават от НАП- Русе.

В Русе лекторията се проведе в още 4 училища – Средното Общообразователно Духовно Училище, АГ „Гео Милев“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“. Близо 300 ученици се запознаха с презентацията на лекторите от офиса на НАП в Русе за същността и значението на данъците и осигуровките за обществото и държавата.

Учебните часове приключиха, но кампанията продължава в интернет с 20 онлайн данъчни курса, които тази година са основният акцент в нея. След края на всеки видео урок учениците, които са се регистрирали на www.vlezvchas.bg могат да тестват знанията си с няколко кратки въпроса и да се състезават за 20 големи награди - дронове, електронни книги, портативни говорители или камери за екстремни спортове.

Всяка събрана точка от верен отговор е шанс за печалба. Отличниците по данъци ще могат да спечелят и портативно зарядно, слушалки или тефтер с химикалка за тъч скрийн екран.

Във видео уроците на НАП по данъчни въпроси лектори са шампионът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, певицата Михаела Филева, журналистът Любен Дилов- син, волейболистът Валентин Братоев, певецът Ицо Хазарта и др. По интересен начин те обясняват за видовете данъци в България, здравно и социално осигуряване, важността на касовата бележка, какво е държавен бюджет и др.

Инициативата стартира през април с подкрепата на Министерство на образованието и науката и ще продължи до края на учебната година през 2017 г.

Всеки фен на страницата в социалната мрежа “Фейсбук“ може да отговори на въпросите „Кога декларираме доходите си“, „Как се възстановяват здравноосигурителните ми права при завръщане в България“ и други полезни теми за младите. В цялата страна кампанията включва срещи на 100 данъчни лектори с ученици на възраст между 14 и 18 години в 150 общообразователни училища. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама