Бъчварова за мигрантите: Тежестта не трябва да пада само върху държавите на предна линия

20:49, 07 юли 16 / Общество 25 214 Шрифт:
Topnovini
Румяна Бъчварова и вътрешните министри на останалите държави от ЕС дебатираха бъдещето на Общата европейска система за убежище. Предстои ЕК да представи предложенията за изменения в процедурите за убежище, условията за приемане и признаването на статут на закрила, както и европейска система за презаселване

„Категорични сме в позицията си, че законодателните предложения следва да бъдат разглеждани паралелно и в тяхната цялост“, заяви министър Бъчварова. Важно е провеждането на политически дебат по регламента Дъблин, за да се постигне трайно и работещо решение, което да гарантира справедливо разпределение на отговорностите по приема на бежанци между всички държави-членки. При наличие на силен миграционен натиск, тежестта не трябва да пада само върху държавите на предна линия, подчерта още тя.

България приветства поставянето на миграцията като явление с глобални измерения на обсъждане в световен формат, тъй като обединяването на световните усилия може да адресира правилно разрешаването на конфликтите и по-успешното подпомагане на лицата, които в действителност се нуждаят от закрила.   

По отношение на политиката на солидарност, вътрешният министър подкрепи установяването на унифициран набор от отговорности между държавите-членки и настоя за допълнително внимание върху ситуацията на външните граници на Съюза. Проведени бяха дискусии относно управлението на външните граници на ЕС, в рамките на които като приоритет беше изведено прилагането на Регламента за новата Агенция за гранична и брегова охрана, финализирането на пакета „Интелигентни граници“ и разработването на нова  Европейска система за електронно разрешаване на пътуванията (ETIAS).

„Считаме за основен приоритет на новата Агенция за гранична и брегова охрана засиленото сътрудничество с третите съседни страни“, подчерта министър Бъчварова. То е ключово за допълнителното укрепване на външните граници, развиване на механизма за ранно предупреждение, за подобряване на връщанията.

България се отнася положително към обсъждането на предложението за създаване на Европейска система за електронно разрешаване на пътуванията, поясни българският вътрешен министър. „Считаме, че преди изготвянето на законодателно предложение е добре да се проведе проучване, в което да се отговори на всички открити въпроси относно параметрите на системата и как те се отнасят към пакета „Интелигентни граници“, допълни тя.

В контекста на пакета „Интелигентни граници“, българският вътрешен министър изрази благодарност към Холандското председателство и към всички държави, които подкрепиха искането на България за предоставяне на ограничен достъп шенгенската Визова информационна система за целите на извършването на справки от българските власти. „Уверена съм, че и със Словашкото председателство ще продължим да работим в дух на добро сътрудничество, за да превърнем тази воля в реален факт“, каза министър Бъчварова.

Тя постави на вниманието на Съвета и друга важна за България тема – статута на вътрешните граници, за които все още не е взето решение за премахване на граничния контрол. Необходимо е ясно политическо съгласие за статута на тези граници, за да се избегне правната несигурност и разпиляването на ресурси, породено от непрекъснатата необходимост на вътрешните граници да се въвеждат мерки, относими към външните граници, отбеляза министър Бъчварова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама