Сериозни инженерни умения стоят зад успеха на отбора на Русенския университет в Лондон

16:24, 07 юли 16 25 210 Шрифт:
Topnovini
Отборът на Русенския университет разказа подробности за участието си в състезанието за енергийно ефективни автомобили – Shell eco-marathon на пресконференция днес. Информация за срещата съобщава прес центърът на учебното заведение. 

Повече от 30 години организаторите предизвикват млади инженери да изпитат границите на енергийната ефективност на пътя и ги вдъхновяват да станат учени и инженери на бъдещето. Изпитание на силите и възможностите, креативност и работят в екип са акцентите, които поставя форматът на надпреварата. Състезанието, с участието на ученически и студентски тимове, се провежда в две категории – прототипи и градски коли.

Сериозната работа на нашия отбор доведе и до изключителния резултат – 409,5 километра, изминати с 1 киловатчас енергия, каза ректорът на Русенския университет – проф. Велизара Пенчева. В дебюта си през 2014 г. русенските студенти успяха да изминат 168.27 км с 1 кВтч. Следващата година пропътуваха 213 километра с 1 кВтч енергия, а равносметката от Лондон е двойно по-добър резултат. 

Според ръководителя на русенския тим – доц. Симеон Илиев неочаквано стръмният наклон на пистата е бил най-голямото предизвикателство в състезанието. Голяма част от отборите-фаворити не са успели да се справят, но нашите инженери изключително бързо са преконфигурирали контролера след първата обиколка и колата е продължила в състезанието.   Поехме много голям риск, нямахме достатъчно време, но се справихме, споделиха участниците и разказаха как съдии, технически персонал и гости са се снимали с болида и са адмирирали визията му. Допълнително брандирането на колата е направила отбора разпознаваем – че е от България, от Русенския университет. 

В конкурса за дизайн, за който тимът имаше очаквания за призово класиране, колите са били оценявани не само по външен вид, а и за ергономичност и използвани екологични материали, разказаха русенските участници. Тази година наградата е спечелил един от италианските отбори, впечатлил комисията не толкова с екстериор, а с прецизното изпълнение на вътрешната част на автомобила.

Според доц. Илиев в Лондон русенският отбор е показал максималните възможности на автомобила си. Сега вече се прави концепция за изцяло нов болид, като целта ще бъде той да бъде още по-лек. Купето ще бъде изработено от нови материали, но те ще бъдат и по-скъпи от досегашните. В началото на новата академична учебна година ще започне и привличането на нови членове на отбора, за да поемат те щафетата за следващи още  по-добри представяния. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама