Кметът на Добрич Йордан Йорданов проведе среща с Дружеството на краеведите

15:15, 07 юли 16 / Общество 25 171 Шрифт:
Topnovini
Кметът Йордан Йорданов проведе днес среща с Дружеството на краеведите от Добрич по тяхна инициатива, съобщиха от Общината.

Йорданов приветства идеята да се запознае лично с членовете на Дружеството, които са се доказали в своя стремеж да съхранят родовата памет и българщината. Председателят на краеведите за Добрич Атанас Пеев представи кратка история на организацията, която е основана през 2000 година от 11 ентусиасти интелектуалци, повечето от които вече не са между живите.

Пеев сподели, че Дружеството е едно от най – активните в страната с годишни издания на повече от 10 – 12 книги. Всички издания са стойностни и се използват от историци и многобройни читатели. Повечето от членовете носят званието „заслужил краевед“  и са известни със своите краеведски изследвания и публикации.

В рамките на срещата всеки един от краеведите представи своята дейност и книгите, които е издавал през годините.

Всички членове са обединени от общата си цел да запазят историята, бита и културата на добруджанеца и да му отредят достойно място в българската памет.

Кметът Йорданов от своя страна изрази подкрепата на Община Добрич и благодари на всички за обществената ангажираност и действия в полза на гражданите. И двете страни декларираха готовност такива срещи да има и в бъдеще, за да могат идните поколения да познават и помнят своята история.        

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама