Потвърдиха общо 33 г. затвор за опита за убийство на студент от ВВМУ

14:34, 07 юли 16 / Крими 25 602 Шрифт:
Topnovini
Варненският апелативен съд потвърди 17-годишна присъда на Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков заради опита им в съучастие по хулигански подбуди умишлено да убият през 2011 г. студента от Висшето военноморско училище Манол Марков. Тази присъда беше произнесена в края на ноември 2012 г. от Варненския окръжен съд. Тогава първата съдебна инстанция призна вината на Васил Петров за още две тежки престъпления - за причинените средни телесни повреди на други двама студенти от ВВМУ - Георги Иванов и Михаил Михалев, и му присъди 6 години затвор. Петров трябва да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 17 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Делото пред Варненския апелативен съд се гледа за втори път

През 2014 г. друг състав на въззивния съд приложи закон за по-леко наказуемо престъпление, преквалифицира задружната престъпна дейност на двамата подсъдими от опит за убийство в причиняване на средна телесна повреда и намали наказанието им, като им присъди по 6 години затвор. През 2015 г. ВКС отмени тази присъда и върна делото за ново разглеждане с мотива, че съставът на Апелативния съд неправилно е приложил закон за по-леко наказуемо престъпление.

Тримата студенти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ се срещнали със своите нападатели в заведение за дюнери в района на Червения площад. Студентите не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите и разбрали в каква посока са се оттеглили. Настигнали ги и с предварително приготвен предмет, който свидетелите оприличили на бухалка, започнали да малтретират студентите.

Първият, когото Васил повалил с бухалката, бил Михаил. От удара по главата младежът загубил съзнание. Васил се нахвърлил и върху Георги, който също след удари в главата паднал безпомощен на земята. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалката, а Петров нанасял ударите с крака и с ръце.

Побоят бил брутален и продължителен

След като Манол престанал да реагира, Петров и Истатков нанесли още няколко удара и се отдалечили от телата на пострадалите младежи. Граждани съобщили за побоя в полицията. По-късно експертите били категорични, че най-тежко пострадалият бил Манол - със счупване на черепа, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки още наранявания по главата и тялото. Двамата му състуденти Васил и Георги били с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите.

След възобновяване на съдебното следствие Варненският апелативен съд положи усилия за разкриване на обективната истина и гарантира пълноценното участие на страните в производството, като събра допълнителни доказателства по искане на защитата на подсъдимите. В няколко съдебни заседания бяха допуснати до разпит както тримата пострадали студенти, така и други свидетели. Апелативният съд напълно подкрепя становището на ВОС както в частта на правните изводи за вината и наказанията на подсъдимите, така и за анализа, на който са били подложени събраните, в т.ч. и в съдебните заседания доказателства.

„Хулиганските подбуди в действията на подсъдимите са безспорни - счита съдът. - Демонстрирано е неуважение към общоприетите правила за поведение, грубо пренебрежение към социалните норми и ценности, за да бъде наложено собствено превъзходство върху видимо по-слаби и по-млади хора с категорична и явна агресия. Подсъдимите са били упорити в жестокостта си. Хладнокръвно са смазали главата на пострадалия и са останали безразлични към безжизнеността му. Последиците за здравето му не са преодолени напълно, слухът му е увреден завинаги.”

Решението на Варненския апелативен съд е подписано с особено мнение от съдия Илия Пачолов. Той изразява несъгласието си с мнозинството и смята, че обвинителната теза за авторството на престъпленията не е доказана по несъмнен и категоричен начин.

Решението на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок, посочиха от пресслужбата му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама