Осъден за жестоко убийство бездомник иска по-леко наказание

12:44, 07 юли 16 / Крими 25 115 Шрифт:
Topnovini
Желязко Желязков, признат за виновен в умишленото убийство на Левент Джемал, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, обжалва днес пред Варненския апелативен съд присъда от 12 години и половина на Окръжния съд в Добрич. Той моли въззивния съд да приложи закон за по-леко наказуемо престъпление, както и да се намали размерът на наказанието.

В началото на тази година при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, първата съдебна инстанция присъди 18 години и 9 месеца на 45-годишния безработен подсъдим и редуцира това наказание с 1/3 до 12 години и половина лишаване от свобода. Съдът в Добрич присъди и две обезщетения от по 75 000 лева на родителите на убития. Те настояват пред Варненския апелативен съд да се увеличи размерът на обезщетението и на присъденото наказание.

Престъплението е било извършено на 28 февруари миналата година в Добрич, припомнят от пресслужбата на съда. Бездомният, без постоянна работа и доход Желязков от години водел скитнически живот. Нощувал в строителен фургон на „ВиК“, близо до битака на Добрич. В деня на убийството се черпил със свой познат. Към тях се присъединил и Левент, на когото дали пари, за да купи още ракия. Той се върнал без алкохол, като се оправдал с „циганите“ пред магазина. Джемал не за първи път прибягвал до подобни обяснения и това вбесило Желязко и неговия познат, който го ударил няколко пъти, повалил го на пода и с метална тръба нанесъл десетина удара по цялото тяло на пострадалия. Докато Джемал все още лежал по гръб, Желязков (пълен и едър мъж) го приближил и стъпил върху гръдния му кош, отпускайки цялата тежест на тялото си. Направил го още веднъж и седнал да си допие.

По-късно медиците установили при аутопсията, че пострадалият бил със счупена гръдна кост и счупени ребра от второто до деветото,  разкъсани плеврални листи, оток на дробовете и други тежки поражения. Тройната съдебномедицинска експертиза стигнала до заключението, че причина за смъртта на Левент била механична асфикция от притискане на гръдния кош и аспирация на кръв в белите дробове в съчетание с тежка гръдна травма.

Днес представителят на прокуратурата поиска от въззивния съд да остави без уважение жалбата на подсъдимия и припомни, че той вече се е възползвал от привилегията на съкратеното съдебно следствие. Обвинението подкрепя мотивите на Добричкия окръжен съд, според които проявеното коравосърдечие, животинска агресивност и цинично отношение към жертвата, с която Желязков се познавал от дете, определя квалификацията умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама