Две русенски училища ще бъдат преобразувани от държавни в общински

12:22, 07 юли 16 25 114 Шрифт:
Topnovini
Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ и Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ предстои да бъдат преобразувани от държавни в общински. Това става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент от името на кметската администрация. 

Съгласно изискванията на §10, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за предучилищното и училищното образование(ЗПУО), от 01.08.2016 г., заварените до влизането на закона в сила професионални гимназии, финансирани от Министерството на земеделието и храните, стават общински, уточняват вносителите. В тази връзка е получено писмо  от Министерство на земеделието и храните до Кмета на Община Русе и до Председателя на Общински съвет Русе с указание да бъдат запознати общинските съветници с изискванията на закона за училищното и предучилищното  образование и да бъде взето решение за преобразуването на училищата от държавни в общински училища, за промяна на финансиращия орган и за придобиване на имотите, предоставени на училищата. 

Учебните заведения подговят специалисти за специфичните индустрии в града и региона, поради което са необходими за устойчивото развитие на община Русе, уточняват вносителите. Със свое Решение № 229 от 16.06.2016г. Общински съвет - Русе дава съгласие за придобиване имотите на двете професионални гимназии като общинска собственост.

Предстои местният парламент да одобри преобразуването на двете учебни заведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама