Прокуратурата в Средец: Динко Вълев подбужда към дискриминация, насилие и омраза

11:45, 07 юли 16 / Крими 25 221 Шрифт:
Topnovini
Районната прокуратура в Средец е препратила преписката за деянията на Господин „Динко“ Вълев, известен като Ловеца на бежанци, на Софийската районна прокуратура. Причината е, че са налице достатъчно данни за престъпление по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) – подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност, осъществено в условията на продължавано престъпление, чрез слово и чрез средства за масова информация.

Това съобщават от Българския хелзинкски комитет, по чийто сигнал е образувана преписката.

От постановлението на РП – Средец става ясно, че на 14 февруари 2016 г. Вълев се обадил на телефон 112, за да съобщи, че е задържал на черен път между селата Долно Ябълково и Белеврен 16 чуждестранни граждани – 15 възрастни и едно малко дете/бебе. На операторите Вълев заявил, че ще „запука“ и „изпише“ някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език „Всички долу“, как псува, как се заканва, че ще убие един „циганин“ и че „ще ги поударя малко… ще ги лопам“.

Съгласно постановлението на прокурор Валентина Маджарова цялостното поведение на Вълев е дискриминационно. „Дискриминационният елемент е именно субективната причина, поради която Вълев извършва деянието, доколкото няма данни той да страда от психическо заболяване“, се произнася тя. „В случая от субективна страна данните позволяват налагане на извод, че Г. Вълев е действал с формирани стереотипни пристрастия и предразсъдъци. Извършените от него действия са в резултат от опростената му представа за действителността, приписваща на бежанците определени характеристики, единствено поради обстоятелството че са бежанци и пренебрегваща индивидуалните им качества. Отделно от това той е действал в резултат от предварително генерално формулирано убеждение за ценността на определена обществена група – най-общо наречена бежанци, изградено върху пряка или непряка оценка за нея“, приема прокурор Маджарова. Твърденията на Вълев, че в България „навлизат сирийци, джихадисти и талибани“ и че бежанците са агресивни и българската нация ще изчезне тя квалифицира като проповядване или подбуждане към омраза и дискриминация по смисъла на чл. 162, ал. 1 от НК, тъй като не само накърняват достойнството на хората от засегнатата общност, но и създават враждебна, принизяваща, унизителна, обидна и застрашителна за тях среда.

„Много важно е да се акцентира и на обстоятелството, че ефектът от изявленията на Вълев е голям, тъй като те са излъчени по достъпни в цяла България електронни медии и фейсбук, което пък действително му е осигурило голяма аудитория“, се произнася прокурор Маджарова. „[Правото на свобода на изразяване] включва изразяването на мнение и разпространяването му, но то не е абсолютно и е съпроводено със специални задължения и отговорности и може да бъде ограничавано за зачитане на правата и доброто име на другите. По-специално това право не включва пропагандирането на омраза, ненавист, враждебност или унижаване на основата на етнос, раса, религия и други признаци“.

РП – Средец счита, че резултатът от престъплението е довеждането на дискриминационните изявления до знанието на трети лица, а това е осъществено в ефира на телевизия „Би Ти Ви“ със седалище в София. По тези причини РП – Средец препраща преписката на Софийската районна прокуратура като местно компетентна да се произнесе.

„С постановлението си прокурор Маджарова осъществява дължимо институционално поведение от висока степен на обществена необходимост: тя дава признание за обективната действителност на инкриминираната реч на омразата срещу уязвими хора в България. Институционалното признаване на тази реалност е условие за справедливост, без което не може“, коментира постановлението адв. Маргарита Илиева, директорка на Правната програма на Български хелзинкски комитет.

На 12 април тази година, отново в ефира на телевизия „Би Ти Ви“, Динко Вълев заяви, че е „надъхан“ от подкрепата и благодарността, изказани от премиера Бойко Борисов към една от хайките за лов на бежанци по българо-турската граница. Припомняме, че тези изявления премиерът направи на 10 април в Бургас. Тогава той пред множество журналисти призна, че лично е инструктирал началника на „Гранична полиция“ да награди една от тези хайки и дори сам им се е обадил, за да изкаже признание. Тогава БХК, подкрепен от 41 граждани, подаде открит сигнал срещу премиера за прякото му поощрение на тези групи. Отказът на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство за изявленията на премиера бе обжалван от правозащитниците и гражданите.

От пресцентъра на Прокуратурата в Бургас потвърдиха становището на магистратите от Средец, но се въздържат от коментар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама