Осмо издание на фестивала "Светът е за всички" ще покаже творческите заложби на хора с увреждания в Русенско

11:22, 07 юли 16 / Общество 25 158 Шрифт:
Topnovini
Фестивалът "Светът е за всички" ще се проведе за осма година в Русе, като за пореден път ще мобилизира и поощри творческите изяви на хора с различни видове увреждания и ще допринесе за превенция на социалното им изключване. 

По време на редовното заседание на Областния обществен съвет за социално включване на хората с увреждания организаторите от сдружение "Смело сърце" представиха повече подробности за традиционното събитие. 

Предвидено е фестивалът да продължи два дни - 25 и 26 ноември, като ще включва изложба и концерт. Изложбата ще презентира различни предмети, изработени от хора с увреждания, ползващи социалните услуги в Дневните центрове, Защитените жилища, ЦСРИ и други. Ще бъдат представени рисунки, гоблени, детски играчки. Втората част на проекта предвижда концерт, в който ще вземат участие хора със специфични потребности, които ще изпълняват различни произведения - от стихове и поезия, до песни и танци. 

Организаторите коментират, че общата им цел е да се мотивират хората с увреждания, като се осигури поле за изява на техните творчески умения. Организирането на подобен фестивал е от голямо значение, тъй като това е един от начините за интеграция в обществото, и много от тях чакат с нетърпение всяко следващо издание. Не на последно място хората с увреждания получават и възможност за изява и пълноценно участие в културния живот на Русе. Освен чисто презентационната част, ще бъде организиран и базар за техните произведения, чрез който ще бъдат събирани средства за различните социални услуги. 

Участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи: деца и младежи до 18 години, и лица над 18 години. 

Общата стойност на амбициозния проекта възлиза на едва 4 125 лв. Водещ партньор по проекта е Областна администрация - Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама