Бездомник обжалва 12-годишна присъда за убийство в Добрич

11:21, 07 юли 16 / Крими 25 243 Шрифт:
Topnovini
Желязко Желязков, признат за виновен в умишленото убийство на Левент Джемал, извършено по особено мъчителен за жертвата начин, обжалва днес пред Варненския апелативен съд присъда от 12 години и половина на Окръжен съд Добрич. Подсъдимият е поискал да се намали размерът на наказанието му, съобщиха от Апелативния съд.

Пресслужбата на съда припомня, че в началото на тази година при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, първата съдебна инстанция присъди 18 години и 9 месеца на 45 годишния безработен подсъдим и редуцира това наказание с 1/3 до 12 години и половина „лишаване от свобода”.

Съдът в Добрич присъди и две обезщетения от по 75 000 лева на родителите на убития, които също настояват пред Варненския апелативен съд да се увеличи размера на обезщетението и това на присъденото наказание.

Престъплението е било извършено на 28 февруари 2015 г. в Добрич. Бездомният, без постоянна работа и доход подсъдим от години водил скитнически живот.

Нощувал в строителен фургон на „ВиК“, близо да битака на Добрич. В деня на убийството се черпил със свой познат. Към тях се присъединил и Левент, на когото дали пари, за да купи още ракия.

Пострадалият се върнал без да носи нищо, като се оправдал с „циганите“ пред магазина. Джемал не за първи път прибягвал до подобни обяснения и това вбесило Желязко и неговият познат, който го ударил няколко пъти, повалил го на пода и с метална тръба нанесъл десетина удара по цялото тяло на пострадалия.

Докато Джемал все още лежал по гръб Желязков го приближил и стъпил върху гръдния му кош, отпускайки цялата тежест на тялото си. Направил го още веднъж и седнал да си допие.

По-късно медиците установили при аутопсията, че пострадалият бил със счупена гръдна кост, много от ребрата му също били счупени, разкъсани плеврални листи, оток на дробовете и други тежки поражения.

Тройната съдебно-медицинска експертиза е стигнала до заключението, че причина за смъртта на Левент била механична асфикция от притискане на гръдния кош и аспирация на кръв в белите дробове в съчетание с тежка гръдна травма. Това заключение се потвърдило и от изготвената тройна СМЕ.

Днес представителят на прокуратурата поиска от въззивния съд да остави без уважение жалбата на подсъдимия и припомни, че той вече се е възползвал от привилегията на съкратеното съдебно следствие. Обвинението подкрепя мотивите на Добричкия окръжен съд, според които проявеното коравосърдечие, животинска агресивност и цинично отношение към жертвата, с която Желязков се познавал от дете, определя квалификацията умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама