Финансиране на нови проекти сред приоритетите на Сливенска община

10:52, 07 юли 16 / Общество 25 141 Шрифт:
Topnovini
"Освен изпълнението на Инвестиционната програма, приоритетите на ръководството на Община Сливен за периода 2016 – 2020 г. ще бъдат свързани с търсене на финансиране и нови проекти,  отнасящи се за развитието на туризма, социалните дейности, образованието, спорта и привличане на инвестиции“. Това заяви заместник-кметът по икономическите дейности Стоян Марков след участието си в бизнес-форум „Региони в растеж“, който се проведе в Бургас. Заместник-кметът увери, че ще продължи търсенето на финансиране за всички проекти, за които не достигат средства от одобрените по Оперативна програма „Региони в растеж“  25.9 млн. лева.

Най-голямата част от сумата – над 14 млн. лв. е предназначена за реализацията на Проект за интегриран градски транспорт на Сливен, а останалите – за подобряване на образователната и културната инфраструктура, на градската среда и др.

„Възможностите за проекти през новия програмен период не са малко. Освен изпълнението на Инвестиционната програма,  през следващите 2-3 години на територията на община Сливен очакваме да се реализират проекти на стойност още за минимум още поне 30 млн. лева. Освен от „Региони в растеж“, проекти ще бъдат финансирани и по другите оперативни програми – „Околна среда“, „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Развитие на Човешки ресурси“, „Добро управление“, „Иновации и конкурентоспособност“ или „Транспорт и транспортна инфраструктура за периода“ 2014-2020 г.  Тези средства ще дойдат както по проекти, подготвени от общината, така и от други публични или частни организации и фирми, намиращи се на нейната територия“, каза Марков.

Възможности за финансиране на проекти ще има и от други финансови механизми като Норвежката програма, Програмите за трансгранично сътрудничество, национални програми, проекти финансирани от програмите на ПУДООС и Националния доверителен екофонд.

Към момента от общината са подготвени или очакват финансиране проекти с определени бюджети - за изграждане на компостираща инсталация за зелени отпадъци на стойност 3,9 млн. лева (по ОПОС), проекти за подобряване на учебната среда на професионални гимназии в град Сливен за около 3,4 млн. лева, два проекта на общината в социалната сфера и заетостта за около 700 00 лева. Има и други действащи проекти, насочени към образованието и здравеопазването.

„Важно е да се подготвят проекти, видими за гражданите и обществото, които да допринасят за развитието на нашия град, община и целия регион“, каза Марков. Той информира, че през последните шест месеца Общината е подкрепила над 20 проекта на нестопански организации, училища, детски градини и фирми, които са кандидатствали с проекти в сферата на образованието, социалните дейности, заетостта и иновациите.

„Ще се радвам в бъдеще да имаме повече проекти, свързани с инвестиции и публично- частни партньорства, които да подкрепим и да бъдат финансирани от Фонда на фондовете, който е нов инструмент за финансиране на бизнес-проекти, които генерират печалба“, допълни зам.-кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама