Депутатите разглеждат промените при концесионирането

07:30, 07 юли 16 / Общество 25 167 Шрифт:
Topnovini
Разделят концесиите на три групи - за строителство, за услуги и за ползване. Възложители ще бъдат министрите и кметовете, вместо Министерския съвет и Общинските съвети, както беше досега.

Това е заложено в поправките на Закона за концесиите, внесен от правителството.

Депутатите в икономическата комисия се обявиха против този текст, като съзряха възможност за злоупотреби. Проблем се оказа и липсата на заложени срокове за продължителност на концесиите, което на практика ги превръща във вечни.

Народните представители не се съгласиха в комисията и с възможността таксите от концесия да се предоставят на концесионера.

Проектът на Закон за концесиите урежда основните принципи и правила, свързани с подготовката, провеждането и приключването на процедурите, изпълнението и контрола по концесионните договори, както и необходимите действия по планирането им.

Законопроектът предвижда отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство и изменя законите, съдържащи разпоредби, свързани с концесии, с цел създаване на предпоставки за изпълнение на новия закон. 

Резултатите от прилагането на новия Закон за концесиите се очаква да бъдат насочени основно към разширяване на възможностите за използване на концесията като форма на публично-частно партньорство за създаване на публични ресурси, блага и услуги при високо качество и ползи както за публичния и за частния сектор, така и за обществото като цяло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама