Явор Гечев: Земеделските кооперации у нас се развиват изключително добре

19:05, 06 юли 16 / Общество 25 317 Шрифт:
Topnovini
Земеделските кооперации у нас се развиват изключително добре, заяви пред Topnovini.bg новият председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев.

По думите му, изключително голяма химера е, че кооперациите не са добре пазарно ориентирани земеделски стопани. „В България има невероятни кооперации и тези в Добруджа го доказват”, каза още Явор Гечев.

Той посочи, че България има едни от най-добрите кооперации. 900 кооперации обработват над 12 процента от цялата земя. Има и много сериозни, много стабилни кооперации. Голяма част от тях са пазарно ориентирани, добре структурирани.

Един от основните проблеми на кооперациите са кадрите. Все по-сложната администрация. На един земеделски производител не му е работата да е юрист, да тълкува законите, да е счетоводител, да е експерт по еврофондове и всички такива неща, каза Гечев. Затова съюзът ще направи звено, което да подпомага земеделските кооперации, да има на кого да се обадят, кого да питат за съвет – хора, които имат рутината и опита да им помагат.

Гечев  очаква новата пшенична реколта у нас да е нелоша. Не рекордна, но добра. „Надявам се, това да компенсира ниските стартови цени. Надявам се да не падат повече, защото тази година преходният остатък от зърно в света е доста сериозен. В България също. Но, в крайна сметка това е световен пазар. Реколтите в конкурентните ни страни също са добри”, каза още той.

Надеждите са високите добиви да помогнат на българските земеделски производители, на кооперациите, защото иначе картината не е много приятна, подчерта Гечев. Като цени, и като реколта, той очаква една средна година.

„Надявам се, да няма стресова ситуация при изкупуването на пшеницата и при цените, защото това няма да е много приятно. Свидетели сме тази година на сериозни разходи за производството. Ако цените в световен мащаб продължат да падат, няма да е много приятно. Но, тази година се надявам наистина да е добра”, каза Явор Гечев.

На въпрос дали ако цените продължават да падат или няма движение, съюзът ще реагира, той обясни, че декларациите в случая не вършат работа. „Единственото, което може да се направи, е да се използват зърнобазите и да има по-голяма конкуренция на хората, които изкупуват пшеницата. Истината е, че друго по отношение на изкупните цени няма кой знае какво да се направи. Особено при този пазар на пшеницата, който наистина е световен”, допълни той. Но, уточни, че, ако се забележат големи аномалии между световните борсови цени и изкупните цени у нас, Националният съюз ще реагира. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама