ЕП подкрепя планове за съвместна охрана на външните границите на ЕС

15:46, 06 юли 16 / Свят 25 87 Шрифт:
Topnovini
Планове за създаване на нова система за граничен контрол на ЕС, която да обедини усилията на граничната агенция на ЕС Фронтекс и националните органи за управление на границите, бяха одобрени от евродепутатите в сряда.

Според плановете, националните власти все още ще управляват границите си ден за ден, но в случай на натиск върху външна граница на ЕС, те ще могат да поискат помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (ЕГБО), която бързо да изпрати сборни екипи на място. „Регламентът за Европейската агенция за гранична и брегова охрана ще гарантира, че външните граници на ЕС са по-безопасни и по-добре управлявани. Това не е сребърен куршум, който може да реши миграционната криза, пред която е изправен ЕС, или напълно да възстанови доверието в Шенгенското пространство, но е много необходима първа стъпка,“ каза докладчика Артис Пабрикс от ЕНП.

Новите правила бяха одобрени с 483 гласа „за“, 181 „против“ и 48 „въздържал се.“

Стартиране на бърза гранична намеса в кризисни ситуации

В случай, че държава членка се изправи пред засилено напрежение на външна граница, като например, диспропорционален миграционен натиск или трансгранична престъпност, екипите за бърза намеса ще могат да бъдат разположени там временно. Това ще става или по молба на съответната държава членка, или с решение на Съвета:

- След молбата на държавата членка, оперативният план ще бъде договорен с ЕГБО, която в рамките на пет работни дни, ще разположи необходимите екипи и ще осигури техническо оборудване.

- В случаите, в които дадена държава членка не предприеме мерките, предложени от ЕГБО или когато миграционен натиск застрашава функционирането на шенгенското пространство, Европейската комисия може да представи на Съвета предложение за действие. Съветът тогава ще вземе решение относно необходимостта от изпращане на екипи за бърза гранична намеса. Оперативният план ще трябва да бъде договорен между съответната държава членка и ЕГБО, преди да може да се случи разполагането на екипите.

- Ако съответната държава членка не се съобрази с решение на Съвета за предоставяне на помощ, другите държави от ЕС ще могат отново да въведат временни проверки на границите си с тази страна.

Операции по екстрадиция

ЕГБО ще играе по-голяма роля от тази на днешния Фронтекс във връщането на мигранти в техните страни на произход, но само в случаи, в които изпълняващите решения са вече взети от националните власти и разпоредбите за връщане са засилени с допълнителни гаранции за защита на основните права. ЕГБО няма да участва във връщането на мигранти между държави извън ЕС.

Резерв на охрана и техническо оборудване

ЕГБО няма да разполага със собствени граничари, а ще разчита на пул от 1500 служители, които ще бъдат избрани от държавите членки на ЕС. Приносът на България, например, ще бъде от 40 души.

Евродепутатите гарантираха, че екипите от гранични служители в пула за бърза намеса ще имат нужното оборудване, чрез вписване на изискване за предоставяне на оборудване от пула за бърза намеса не по-късно от 10 дни след договарянето на оперативния план.  

Отчетност и информация

ЕГБО ще се отчита пред Европейския парламент и Съвета. Парламента ще бъде информиран чрез редовни доклади и достъпа до информация за евродепутатите.

Сътрудничество с други агенции

Мандатите на Европейската агенция за контрол на рибарството (EFCA) и Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) ще бъдат в съответствие с тези на ЕГБО, за да се позволи на трите агенции да координират своите операции в морето и да споделят информация помежду си.

Те имат правомощието да подкрепят националните власти, които изпълняват ролята на брегова охрана на национално и европейско ниво, и в дадени случаи, на международно ниво.

Очаква се гласуваният от ЕП текст да бъде изпратен за одобрение в Съвета на Европа.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама