11.2% от учениците в Русенско са употребявали наркотични вещества, 12% пият редовно, сочи проучване

12:28, 06 юли 16 / Здраве 25 200 Шрифт:
Topnovini
Регионалната здравна инспекция в Русе е провела анкетно проучване „Видове зависимости” по „Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014 - 2020 г.” сред ученици, свързано с употребата на наркотици във възрастовата група 14 - 19 г.

В проучването са били анкетирани ученици от ОУ „Ал. Константинов” - Русе, ОУ „А. Кънчев” - Русе, ОУ „Братя Миладинови” - Русе, СОУ „Св. св. Кирил и Методий” - Две Могили, СОУ „Васил Левски” - Ветово, СОУ „Васил Левски” - Русе, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” - Русе.

Анкетирани са общо 518 ученици, от които 279 момичета и 239 момчета. Анкетата съдържа 12 въпроса, свързани с употребата на наркотици, алкохол, цигари, разпространение, достъп и оценяване на риска, съобщават още от РЗИ- Русе.

Целта на изследването е да констатира отношението на учениците към посочените явления и степента на разпространение на употребата на алкохол, тютюн и наркотици, като по този начин ще се улесни планирането на образователна и превантивната дейност, посочват от РЗИ-Русе.

Освен това, тъй като извадката е представителна, характеристиките на развитие на употреба на психоактивни вещества в тази общност може да бъдат отнесени към други подобни общности и обобщените изводи да подпомогнат изграждането на една ефективна система за преодоляване на тези проблеми в региона, категорични са от здравната инспекция.

83% от анкетираните посочват, чe не са им предлагали наркотични вечества, а останалите потвърждават. Най - голям процент на предлагане на наркотични вещества се осъществява по време на събирания (купони) - 34,80 %, а другите две места, където най-често се предлагат наркотици са в дискотеката и в близост до училище -21,30%.

70% от анкетираните отказват категорично да са употребявали каквито и да е наркотични вещества, но 5% признават, че го правят 1-2 месечно, а по 3% въднъж седмични или почти всеки ден.

През последната година 12% от включените в допитването деца признават, че са употребявали марихуана, следват ги 3%, които са употребявали екстази и амфетамини и най-нисък процент са опиатите и другите наркотични вещества.

50 % от анкетираните са признали, че споделят с родителите си за това, следвани от 38 %, които разговарят с приятели извън училище.

На въпроса какви хора са им предлагали наркотици, учениците посочват, че 48 % са учащи, 33 % - неучащи, 19 % - непознати.

На въпрос за употребата на алкохол по - голямата част от анкетираните са отговорили, че не употребяват алкохол (42%), следвани от тези, които употребяват веднъж в месеца (40%). 12 % от учениците са отговорили, че употребяват алкохол повече от 1 път в седмицата, а 6 % посочват по - голяма консумация на алкохол.

В тази връзка 39 % от анкетираните ученици са посочили, че предпочитат бира или други по-слабо алкохолни напитки, а 22 % предпочитат ракия, уиски, водка и други силно алкохолни напитки. Тези, които са посочили, че не употребяват алкохол са 39 %.

За цигарите пък 52% заявяват, че не са пушили, 20% - опитвали веднъж

20% - пушат всеки ден и 8% - пушили повече от 20 пъти.

89.04 % от учениците посочват, че са били обучавани по проблемите на зависимостите в различна форма.

На участниците в анкетата е дадена и възможност да споделят в отворен въпрос какви според тях са причините хората да решат да опитат психоактивни вещества. Най - голям брой от учениците описват основната причина „проблеми”, като най - често това са проблеми вкъщи или поради занижен контрол от родителите. 27.22 % от учениците отдават на емоционалните дефицити желанието на хората да потърсят различни усещания в рисковото поведение.

„Проблеми”, предизвикващи желание за употреба на наркотични вещества според участниците в анкетата са: несигурност, слаба социализация, депресия, проблеми в семейството, отчаяние, липса на родителски контрол. За подрастващите тези фактори са свързани, поради което изброяват по няколко от посочените причини под един общ знаменател.

Това са факторите, които предизвикват неприятни емоции, а именно тези емоции са в основата на желанието на децата да ги преодолеят по единствения начин, който им се струва възможен. Тъй като децата рядко имат изградени механизми за справяне с проблемите и веднъж посегнали към психоактивните вещества, при тях много по - бързо се развива зависимост и е много по - трудно тя да бъде преодоляна, отбелязват специалистите.

Друга голяма група ученици отговарят, че основният фактор е любопитството. 16.21 % от тях заявяват, че именно желанието да се опитат нови усещания е причината да се посегне към забранените вещества.

7.52 % от учениците смятат, че употребата на психоактивни вещества носи удоволствие, засилване на приятните усещания.

6.94 % от участниците заявяват, че това, което подтиква младите хора да започнат да употребяват забранени вещества е липсата на внимание, като отговарят на тази своя потребност именно по този начин. Желанието да изпъкнат сред съучениците или заради нуждата да изглеждат и да се чувстват по - зрели и по - привлекателни.

С този фактор може да се обвърже и друга важна причина, а именно средата.

7.72 % от учениците смятат, че компанията или приятелите са тези, които насърчават младите хора да потърсят такъв вид усещания, подтикнати от необходимостта да се чувстват защитени като част от определена общност.

Сравнително малко на брой са участниците в анкетата, които отдават рисковото поведение на фактори като: скука (3.08%), стрес или травмиращо преживяване (2.31%), безпокойство или страх от промените, които настъпват в процеса на съзряването (2.50%).

Друга голяма група ученици са тези, които заявяват, че не знаят или не са дали отговор на този въпрос - 108 ученици или 20.84 % от участниците в анкетата.

Анализът на анкетата на РЗИ - Русе води до извода, че в борбата срещу употребата на наркотици, алкохол и цигари превенцията е най- добрия метод. Училището си остава главното място за осъществяване на превенцията, тъй като, там възможността за достигане до максимален брой деца е най- голяма. Тази превенция може да се осъществи само с общите усилия на всички институции, работещи с деца, семейството, училището и обществото, категорични са специалистите.

В днешното забързано време, когато децата израстват неусетно, а промените настъпват бързо и неудържимо, често не забелязваме, че опасностите за младежите дебнат отвсякъде и ако не обърнем навреме внимание, проблемът може да стане сериозен и нерешим, смятат още от РЗИ- Русе.

Употребата на наркотици е признат фактор, допринасящ за заболеваемостта в глобален мащаб. Употребата на психоактивни вещества е свързана както с хронични, така и с остри здравословни проблеми, които се утежняват от множество фактори, включително начин на приемане, индивидуална уязвимост и социалния контекст, в който се приемат наркотиците, категорични са специалистите.

Към хроничните проблеми спадат наркотичната зависимост и свързаните с наркотиците инфекциозни заболявания, като рисковете за здравето нарастват при инжекционна употреба.

Най - разпространена сред психоактивните вещества е употребата на канабис, като консумацията му е около пет пъти по - разпространена от тази на останалите вещества.

От гледна точка на вредните ефекти от хроничната му употреба, проучванията установяват, че употребяващите редовно и продължително канабис са двойно по - застрашени от проява на психотични симптоми и разстройства, характеризират се с повишен риск от развитие на респираторни проблеми и могат да развият синдром на зависимост.

Редовната употреба на канабис в юношеска възраст се свързва с повишен риск от проява на шизофрения. Продължителната употреба в млада възраст може да доведе до интелектуална недостатъчност.

Проблемът с наркоманиите е един от най - наболялите проблеми на съвременните млади хора. Все повече младежи стават жертви на наркотиците и попадат в капана на зависимостта. Голяма част от тях не си дават сметка за опасностите, на които се излагат посягайки към цигарите, алкохола, наркотиците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама