Любомир Христов: Опитваме се да избегнем опитите за блокиране на сметосъбирането в Шумен

08:25, 06 юли 16 / Общество 25 180 Шрифт:
Topnovini
Общината предпочете процедурата на прякото договаряне за избор на фирма, която да събира боклука, за да избегне опитите за блокиране на дейността. Основателни са съмненията ни, че при други обстоятелства биха се явили фирми, които тенденциозно да се опитат да  удължат процедурата и срока за обслужване от сегашната фирма и така да забавят наемането на нов изпълнител. Това заявява кметът на Шумен Любомир Христов в становище по повод твърденията на депутата от БСП Иван Иванов, че общинската администрация е обявила поръчката за нова фирма в последния момент, за да се избере контрагент, който е удобен на кмета.

"Ще припомня, че по обществената поръчка за сметосъбирането по селата вече шест месеца текат съдебни процедури с фирмата „Титан“. Или г-н Иванов вече забрави, че още с встъпването си в общината като кмет аз оспорих заложената твърде висока цена в нея?", посочва в становището си кметът.

Христов отбелязва, че процедурите се правят максимално прозрачно и всеки, който желае, може да да присъства на оценката и избора на изпълнител.

"Да, поканили сме три фирми. Заложената в процедурата максимална цена за извършване на дейността е с над 800 000 лева по-ниска от досегашната за същия обхват работа. Бих искал да помоля г-н Иванов да не използва тази чувствителна за населението тема, за да манипулира общественото мнение", казва градоначалникът.

Според него прави впечатление, че Иванов напоследък често прави изказвания, без да е достатъчно добре подготвен по темите, които засяга.

Кметът припомня, че обслужването на сметището в момента по договор е поверено на фирмата концесионер „Титан – БКС“ и ако Иванов има доказателства за умишления му палеж, нека да сезира прокуратурата.

"И през 2015 година също е имало самозапалвания. Експертите казват, че една от причините е нередовното запръстяване. Те смятат, че не се спазва технологията за депониране на отпадъците, което още един път прави наложителна смяната на оператора на депото. Фирма „Титан“ управлява сметището и ако той наистина има данни за извършени нарушения или за престъпление, нека да се обърне към контролните и правораздавателните органи, които да вземат съответните мерки", призовава Любомир Христов.

Той посочва, че именно за да прекрати порочната практика на концесионния договор община Шумен е взела решение за създаване на общинско предприятие по чистотата, в чиято дейност се включва и експлоатацията на регионалното депо.

"И после, ако депото е умишлено запалено, кой всъщност би имал мотив да го направи? Не звучи логично общината да иска да затрудни себе си като бъдещ оператор, нали? Или г-н Иванов не е информиран, че Общинският съвет гласува предложението, което направихме общинското предприятие по чистотата да поеме управлението на депото от 23 юли. Няма друг концесионер, който би бил затруднен", обяснява Христов.

Той изразява и несъгласието си с казаното от Иван Иванов, че на територията на сметището работи сепарираща система, която намалява с 40% обема на боклука.

Кметът посочва, че в договора е заложено да се намали с 25% за 2016 година количеството на рециклируемите отпадъци.

"Но до момента тези проценти все още не са достигнати. Освен това няма как да се промени цената, защото договорът за сепариране не е обвързан със сключения договор за концесия. Договорът с „Титан – БКС“ е по закона за концесиите, а договорът за сепариране – по ЗОП и в него не съществува клауза за намаляване на обема на отпадъците. И пак ще напомня, че той е подписан по времето на управлението на предишния кмет", казва още Любомир Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама