Дадоха на Раднево още 5,3 млн.лв. за довършване на водния цикъл

14:12, 05 юли 16 / Икономика 25 232 Шрифт:
Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Раднево Теньо Тенев подписаха договор, с който Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предоставя на общината 5.3 млн.лв. за довършване на водния цикъл на града.

"Радвам се, че с общи усилия успяхме да спасим този високо рисков проект. Остава да довършим пречиствателната станция за отпадъчни води и с радост ще дойда да открием обекта към края на септември, както е обещал изпълнителят", каза министър Василева. По думите това е един от закъснелите проекти и е добре, че са успели да договорят с Европейската комисия възможност за продължаване.  

Общият размер на инвестицията е 37,54 млн. лв., като стойността на първата фаза е 30,1 млн.лв. Без подкрепата на МОСВ и осигурените от новата Оперативна програма средства, общината трябваше да ги осигури от бюджета си. При евентуален провал в завършването на проекта, община Раднево трябваше да възстанови парите и за първата фаза на водния цикъл, което би я обрекло на фалит.

По интегрирания воден проект на  Раднево към момента са изградени канализационна мрежа с дължина 17,23 км и 16,84 км водопроводна мрежа. Чрез новата ВиК инфраструктура се подобрява качеството на предоставяните услуги за водоснабдяване, отвеждане и пречистване на отпадъчните води на над 1500 души. Очакваното обслужвано население от новата пречиствателна станция е над 13 140 жители. 

В Раднево има пречиствателна станция за отпадъчни води, изградена през 60-70-те години на миналия век. Реконструкцията и модернизацията й са били нецелесъобразни. След изграждането на новата ПСОВ, тя ще спре да функционира.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама