Две мобилни станции осигуряват нуждата от повече ток през лятото в Бургаско

12:25, 05 юли 16 / Общество 25 198 Шрифт:
Topnovini
Две мобилни подстанции – в гр. Каблешково и в с. Приселци (до Обзор), осигуряват необходимостта от повишено захранване по време на летния сезон в област Бургас, съобщиха от EVN. Техническите мерки включват преразпределение на енергийните товари по кабелни линии и електропроводи с цел равномерно натоварване на съоръженията. Това стана възможно благодарение на изградените нови 29,2 км нови въздушни и кабелни линии “средно” и “ниско” напрежение в област Бургас.

За гарантиране на качествено захранване по време на лятото от енергоразпределителното дружество са предприели конкретни мерки. На първо място са предварително извършените подготвителни технически дейности по енергийни съоръжения, собственост на EVN в област Бургас. Дейностите по инспектиране обхванаха трафопостове, възлови станции и електропроводи “средно” и “ниско” напрежение. Допълнително в над 120 трафопоста и възлови станции в областта е извършено заснемане с термографска камера на енергийни съоръжения, при които традиционно през лятото се отчитат големи товари вследствие на засилената консумация на електроенергия. В най-натоварените трафопостове дружеството е монтирало и температурни датчици. Заедно с това специалисти на компанията извършват ежедневен мониторинг и анализ на товарите и потреблението чрез два денонощно действащи диспечерски центъра.

Компанията е осигурила необходимия брой аварийни екипи, които да реагират при необходимост както в големите градове и курортни центрове, така и в по-малки населени места. Дружеството има готовност за включване на допълнителни екипи при необходимост. Всички сътрудници разполагат с наличен материален резерв и специализирана техника, а аварийните автомобили са проверени за необходимите наличности.

С цел да улесни големите консуматори по време на пиковите часове на потребление EVN България предлага съвети за ефективно и разумно потребление на електроенергия, които могат да бъдат дискутирани със специалисти на компанията.    

На първо място е препоръчително големи обекти като хотели, търговски комплекси, туристически и развлекателни центрове да обърнат внимание на интензитета на своето енергопотребление. Важна мярка е да следят своите енергийни товари през пиковите моменти – предимно в следобедни и вечерни часове, както и да не превишават заявения от тях капацитет от електрическа мощност, за която са присъединени към електроразпределителната мрежа. Това ще намали риска от смущения в електрозахранването за тези обекти.

Друга ефективна мярка е равномерното разпределение на големите енергийни товари в туристическите обекти. Пример за подобна мярка са обектите с централна вътрешна климатична инсталация, която би могла да се включва в различни времеви интервали спрямо други големи енергоемки източници в хотелски комплекси и търговски центрове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама