Вече и военни ще участват при антитерористични операции, обяви Ненчев

12:07, 05 юли 16 / Общество 25 279 Шрифт:
Topnovini
Армията ще е задължена да участват при провеждането на антитерористична операция у нас. Това предвижда проекта на антитерористичния закон, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Той се включи в закритото заседание на съвета по сигурност към Министерския съвет.

"Ако законът бъде приет, ще имат право да обискират, да проверяват вещи, да задържат, да използват оръжие, което ме кара да мисля, че незабавно трябва да започнем подготовка на нашите военнослужещи, защото те не са изпълнявали такива мисии и ангажименти“, заяви министър Ненчев.

Военният министър допълни, че „вероятно в следващите няколко дни" ще издаде заповед за започване на незабавна подготовка. По повод намеренията да бъдат ограничавани правата и свободите на граждани при провеждането на антитерористични операции, военният министър обясни, че подобни мерки и техният обхват ще зависят от конкретната заплаха.

„Обсъдихме го много подробно. Тази дискусия ще продължи и в рамките на Народното събрание в съответните комисии. Това при кои обстоятелства и в каква степен ще бъдат ограничавани права, зависи от конкретната заплаха“, уточни министър Ненчев.

Във връзка с друга от предвижданите мерки за задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм, той коментира, че „има някаква реакция, но смятам, че предложения текст е справедлив".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама