ДСБ: Кметът Тотев да каже на пловдивчани кой е виновен за провала на транспортния проект

11:25, 05 юли 16 / Политика 25 451 Шрифт:
Topnovini
Кметът Иван Тотев да излезе и да заяви публично кой е виновен за провала на транспортния проект, както и да понесе отговорността за това, настояват от Демократи за силна България (ДСБ). На извънредна пресконференция днес в присъствието на зам.-председателя на партията Атанас Атанасов лидерът на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов представи официалната позиция на своята политическа сила.

"Този проект трябваше да бъде открит с фанфари на 1 април - знакова дата. След това виновни бяха НАП, че не могат да свържат устройствата, после шофьорите, които саботирали процеса по издаване на билети, след това имаше софтуерен дефект, токов удар и последното изказване на кмета бе, че давали някаква отсрочка на фирмата, защото щели да си уволнят експертите", припомни Иванов.

Той бе категоричен, че Община Пловдив в качеството си на възложител по договора трябва да поеме пълната отговорност, тъй като не е защитила обществения интерес на пловдивчани.

"Традиция е в България някой да вземе едни пари и да не си свърши работата. Българските управляващи много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила", заяви от своя страна Атанас Атанасов. Той също бе категоричен, че в най-скоро време Тотев трябва публично да излезе и да заяви кои са виновните лица за този провал и каква отговорност ще се потърси. След като под всички документи има подписи, трябва да стане ясно кой се е подписал и каква отговорност ще му бъде потърсена, настояват от ДСБ.

"Когато се говори за нарастване на корупционния риск, нещата опират до това да се решават отделни казуси, а не да се правят генерализации. Става въпрос за милиони пропилени пари и трябва да е ясно кой е отговорен", заяви още Атанасов.

По думите му на този етап е коректното да се иска кметът да отговори, а ако не го направи, ДСБ вече ще действат на национално ниво.

Ето и пълния текст на позицията на ДСБ, публикувана без редакторска намеса:

Политическа позиция на ДСБ

относно: Транспортния проект в гр. Пловдив

Във връзка с провала на транспортния проект в гр. Пловдив, който още не е завършен, и използвайки публични данни, ние от ДСБ Пловдив констатираме, че община Пловдив е действала напълно безотговорно при изпълнението на проекта. Общината, в качеството й на Възложител по договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт, не е защитила обществения интерес на пловдивчани, като неправомерно е разплатила 8 154 192. 50 лв. и едновременно с това си е вързала ръцете като е приела работата на изпълнителя, в резултат на което не е потърсила неустойка от фирмата изпълнител на стойност 81 541 лв. на ден за забавата на изпълнението на проекта.

Първи проблем:Общината е направила окончателно плащане на фирмата изпълнител на стойност 8 154 192.50 лв., при условие, че по реда на сключения договор то следва да се извършва след "окончателно въвеждане на всички системи в експлоатация, провеждане на обучения........" (чл. 9 от договора). В допълнение на това, окончателното плащане по реда на договора следва да бъде реализирано след двустранно подписан приемо-предавателен протокол и след представяне на фактура оригинал. От наличните публични данни, става ясно, че общината е разплатила тези средства, което недвусмислено означава, че общината официално е приела работата на Изпълнителя за свършена към края на 2015 г. А днес, в средата на 2016 г., проектът още не е пуснат в експлоатация.

Втори проблем:От наличните данни в сайта на АОП се вижда, че договорът с фирмата е приключил на 31.12.2015 г. Общината от своя страна е имала право да претендира за неустойка за забавата на фирмата изпълнител в размер на 81541 лв.  на ден (0.5% на ден от стойността на целия договор - чл. 31 от договора). Общата сума, която общината е можела да поиска  като неустойка за забавеното изпълнение от страна на фирмата, е 4 892 515 лв., която е 30% от стойността на договора. Но с приемането на работата за свършена, общината сама си е вързала ръцете и няма възможност към момента да предяви такава претенция.

Трети проблем: От сайта на АОП се вижда, че Община Пловдив на 28.01.2016 г. е изпратила към АОП информация за изпълнението на договора за изграждане, внедряване и поддръжка на система за управление на градския транспорт, където е упоменала, че договорът е изпълнен в срок, е изпълнен в пълен обем, всички суми са разплатени и във връзка с изпълнение на договора не се дължат суми и не са платени неустойки. А към ден днешен, системата за управление на градския транспорт не функционира.

Ние от ДСБ Пловдив питаме ръководството на община Пловдив:

Защо община Пловдив е извършила окончателно плащане, след като проектът не е бил завършен? Кой е разписал приемо-предавателния протокол, кой е приел цялата работа за свършена в края на 2015 г., след като юли месец на 2016 г. системата още не функционира и кой ще понесе отговорност за това деяние?

Вързала ли си е ръцете община Пловдив като е приела цялата работа на фирмата изпълнител и не е претендирала неустойки на стойност 81 541 лв. на ден?

Излъгала ли е община Пловдив Агенцията за Обществени Поръчки с информацията, че договорът е изпълнен в пълен обем и в срок?

ДСБ - Пловдив призовава ръководството на община Пловдив да поеме отговорност и да спре да занимава пловдивчани с уволнението на някакви експерти във фирмата изпълнител. Първа задача на общината следва да бъде предявяването на претенция, ако се налага и по съдебен ред, и да защити в максимална степен паритена пловдивчани!

Ако кметът Тотев не реагира своевременно и адекватно, ние сме в готовност да предприемем действия на национално ниво чрез нашите народни представители.

Ръководството на ПП ДСБ Пловдив

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама