Любомир Авджийски: Не може на ниските нива да няма корупция, когато я има на високите

11:10, 05 юли 16 / Крими 25 278 Шрифт:
Topnovini
Няма как на ниските нива нагласата за корупция да не бъде тенденция, щом на високите нива тази тенденция е силна. На по-ниските нива хората се чувстват така, сякаш вършат нещо нормално. Това заяви пред БНР правният експерт на Института за пазарна икономика Любомир Авджийски за оповестения ден по-рано доклад за корупцията на Центъра за изследване на демокрацията.

„През всичките 15 години, в които ЦИД изготвя тези доклади данните са сходни и сочат тенденция на завладяване на държавата – от корупция по високите етажи на властта до отделния гражданин“, отбеляза той.

Според него никой от инструментите за борба с корупцията не би работил, ако не работи основният инструмент – когато има корупционна сделка и поведение да има адекватно разследване на това престъпление, а резултатите на прокуратурата и на разследващите органи в преследване на корупцията са в пъти по-ниски от резултатите ѝ при разследването на конвенционалната престъпност.

Данните показват, че разследващите сравнително добре се справят с конвенционалните престъпления, но когато става дума за корупция по средните и високи етажи на властта се справят в пъти по-зле, подчерта експертът и онагледи това с примери. Докато 23% от преписките на прокуратурата съвкупно за всички видове престъпления са били прекратени още в досъдебна фаза, то за корупционните престъпления процентите са 49. При върнатите от съда на прокуратурата дела за 2015 година са 5% , при корупционните стойността е 19,6%. Оправданите лица за всички видове престъпления са 3,9%, но при корупционните достигат до 25,3%

Гласуваният антикорупционен закон е административен, той съчетава вече съществуващи органи в мегаорган, но този орган както и досегашните ще продължи да извършва административна дейност, посочи Авджийски и припомни тезата за необходимостта от специализирана антикорупционна прокуратура.

Когато говорим за завладяване на държавата няма интерес от завършване на процеса на електронизация на управление, но под натиска на гражданското общество това ще се случи през следващите няколко години, прогнозира Авджийски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама