С нова процедура съдови хирурзи във Варна спасяват долен крайник от ампутация

19:40, 04 юли 16 / Здраве 25 246 Шрифт:
Topnovini
Високоспециализираната процедура „Вypass popliteo-tibialis dextra“, чрез която беше спасен от ампутация долният крайник на 69-годишен пациент, беше приложена в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Интервенцията беше извършена съвместно от проф. Томас Холценбайн - ръководител на Клиниката по съдова хирургия към университетската болница в Залцбург, Австрия, и проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиниката по съдова хирургия във варненската Университетска болница и екипа му.

Това е специфична и рядко извършвана процедура при увреждане на най-малките артерии на крайниците от диабетна ангиопатия, съпроводена от развитие на некрози и рани по диабетното стъпало. Операцията е предназначена за спасяване на застрашен от ампутация долен крайник и изисква високоспециализирана микросъдова хирургична техника и инструментариум, както и специална подготовка и голям хирургичен опит в това направление.

След приключване на интервенцията проф. Петров заяви, че новата процедура ще се използва и занапред в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна и при други пациенти, застрашени от ампутация на крака вследствие на заболяване. Това е тежка процедура, която продължава няколко часа, понякога трае 7-8 часа, допълни още проф. Петров.

Проф. Томас Холценбайн е изтъкнат специалист от световна величина, който е специализирал в САЩ при най-добрите хирурзи в областта на съдовата хирургия. Работил е дълги години и в университетската клиника по съдова хирургия във Виена и се е специализирал в оперативна намеса при съдови усложнения на диабетноболни пациенти. В университетската болница в Залцбург се извършват по три такива операции седмично, а проф. Холценбайн е извършил над 1500 процедури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама