Село Мусина беше включено в книгата „Села и туризъм - посоки за пътешествия из България“

13:44, 04 юли 16 / Общество 25 156 Шрифт:
Topnovini
Природните красоти, историческото наследство и гостоприемството на хората в павликенското село Мусина беше оценено и представено в книгата „Села и туризъм - посоки за пътешествия из България“. Тя е най-новото издание на българския книжен пазар със съвети за селски туризъм в страната.

Авторите Анна Пелова, Гавраил Гавраилов и Михаил Михов са посетили 34 села и  разказват за уюта, историята и съвремието във всяко от тях. В статията за павликенското село Мусина са разказани легендите за основаването му, за карстовите образувания в местността Понорите и за археологическото наследство. Авторите не пропускат да споменат и близостта с Античния керамичен център – единствен по рода си обект в Източна Европа – производствен център за керамика от II – IV сл.Хр.

Книгата „Села и туризъм – посоки за пътешествия из България“ обхваща нови възможности за пътуване и общуване под мотото „Завръщане към Земята“. Обърнато е внимание върху гостоприемството, традициите на траките по темите нестинарство и винотерапия, развитието на темата за наследството на първобългарите и събитийния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна и съхраняването на старите местни сортове плодове и зеленчуци. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион. Има много местни легенди и скрити бисери, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българските села. За любителите на пътешествията има ценни насоки и практични съвети.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама