Вече проверяваме и онлайн пенсиите си

13:19, 04 юли 16 / Общество 25 219 Шрифт:
Topnovini
Пенсионерите вече могат да проверяват онлайн актуално състояние на изплащаните им пенсии и добавки. Услугата е активна от 1 юли, съобщиха от Националния осигурителен институт.

В сайта на института вече има нова директория наречена „Справка за актуално състояние на пенсионер“. Там всеки желаещ може да се регистрира и да получи персонален идентификационен код, който се издава от Националната агенция за приходите.

От началото на месеца е достъпна и друга електронна услуга, насочена към пенсионерите с постоянен адрес в страни - членки на ЕС, Европейското икономическо пространство и Швейцария, както и в държави, с които България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване.

Чрез тази нова услуга всеки осигурен човек, който живее в някоя от посочените държави и получава пенсия по българското законодателство, може по електронен път да избере или да промени начина, по който да му бъде изплащана тя.

Услугата се намира в рубрика "Е-услуги"/"Административни услуги"/ НОИ - Централно управление (Европейски регламенти и международни договори), където е публикувана и подробна информация за начина и условията за подаване на заявлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама