Плевнелиев: Държавата е завладяна от корупцията

10:59, 04 юли 16 / Общество 25 177 Шрифт:
Topnovini
Държавата е завладяна от олигархични интереси. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на представянето на доклада за корупцията, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Подкрепям всеки, който дава идеи за потиводействие на корупцията. Аз не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с организирана престъпност и корупция. Пътят е ясен - създаване на обществена нетърпимсот към корупцията, въхровенство на закона, контрол и морал на държавните служители“, припомни той част от словото си пред НС при встъпването му в длъжност. Според него няма неприемлива цена за демокрацията.

Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен като пример за корумпирана нация в Европа

„Корупцията е болка на съвремието. Виждаме я във всички държави от ЕС, виждаме я и в глобален мащаб. Тя неизменно присъства в обществения дневен ред като негатив на прогреса. България не прави изключение и също е от държавите, които чувстват силно негативният ефект на корупцията, заради тежкото наследство от комунистическото минало, заради трудностите на демократизирането на обществените отношения, провалената приватизация, нежеланието на политическите партии за създаване на независима и надпартийна професионална администрация и коренна реформа на всички публични институции”, заяви президентът.  

По думите му България чувства силно негативния ефект на корупцията, заради нежеланието на поилтическите партии за създаване на модерна надпартийна администрация. „Политиците да се ангажират с конретни резултати. Административната корупция е отстъпила. Мандатът на Орешарски беше определен като период с най-висока степен на завладяване на държавата. Масовите протести бяха естествена и здравословна реакция на гражданското общество. Регистриран е видим спад в корупционния натиск, но нивото на корупция остава неестествено високо“, подчерта държавният глава.

Според него е необходима институционална гражданска мобилизация срещу корупцията, тък като тя функционира като допълнителен данък за достъп до услуги. Плевнелиев бе категоричен, че обществото има право да разбере истината за провалените енергийни проекти.

Корупцията поразява най-тежко българската енергетика

„Самите понятия „енергийна сигурност” и „свободен енергиен пазар” са контрапунктът на енергийната зависимост, които за продължителен период от време - повече от 25 години, бяха основната характеристика на българо-руските икономически отношения. Страната ни не би могла да бъде суверенна държава без либерализирането на енергийна пазар. Постигна се много в този сектор, но нека не забравяме къде бяхме и какви са опасностите, защото днес в България всеки гражданин трябва да плаща за провалените в зародиш проекти от големия шлем, със силен корупционен заряд във всеки един от тях”, подчерта държавният глава.

Според него най-тежката степен на завладяване на държавата е установяването на частен контрол върху правоприлагащите и контролните институции в държавата. По думите му съществуват множество доказателства, че корумпирането на служители на регулатори, правоприлагащи и контролни институции са един от основните методи на блокирането на разследвания и антикорупционните мерки.  

АЕЦ „Белене” е символ за това как държавата подкрепя гигантски енергийни проекти без стратегия

За държавния глава АЕЦ „Белене“ е удивителен проект, символ на всичко, но не и на прозрачност. По думите му „Белене“ е символ как България подкрепя проекти без договор, без нищо, което да е част от доброто управление на всеки проект, камо ли милиарден.

„Помислете си, ако можехме да спрем прахосничеството и лошото управление на проекти като „Белене”, „Цанков камък”, фалиралата пред очите ни КТБ, като фалиралите през 1997 година десетки български банки по същата схема. Ако можехме да върнем назад и съсипаната приватизация, от която се очакваха приходи от над 30 млрд. долара”, обясни държавния глава. Той заяви, че застава изцяло зад усилията на българското правителство, вицепремиерът Меглена Кунева и политическите партии, които подкрепят правителството. Плевнелиев изрази увереност, че със съответната доза обществена подкрепа, бъдещият антикорупционен закон в България ще формира легалната база на обществената нетърпимост към корупцията.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама