Французи искат да строят два завода край Пловдив

09:02, 04 юли 16 / Общество 25 315 Шрифт:
Topnovini
Французи възнамеряват да вдигнат два завода край Пловдив на територията на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), съобщи съуправителят й инж. Пламен Панчев, цитиран от 24 часа.bg. Преговорите са започнали преди 2 месеца и се очаква да приключат в края на годината.

Предприятията ще бъдат от областта на мехатрониката и в тях ще се произвеждат промишлени роботи и резервни части. Навлизането на френски компании в зоната се смята за истински успех, тъй като от дълго време там не е имало инвеститори от тази държава. Най-много са чуждите компании от Германия, Белгия и Англия.

В момента край Куклен, върху терен на ТИЗ, дъщерна фирма на германския гигант "Willi Elbe Gelenkwellen" строи фабрика за кормилна и задвижваща техника. Предварителен договор е сключен с още един немски производител на автомобилни части, който също ще изгражда завод в същия район.

"За да отговорим на нуждите от квалифицирана работна ръка в зоната, ще реализираме съвместни проекти с общините и фирмите, насочени към професионалното обучение", уточни инж. Панчев. Предвижда се на територията на ТИЗ да бъдат построени и близо 250 жилища за работници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама