Пътуващото лятно кино ще мине и през Варна

19:05, 03 юли 16 / Култура 25 286 Шрифт:
Topnovini
Тази година националната кампания за възстановяване на летните кина в България „Пътуващото лятно кино“ отбелязва своята годишнина с юбилейно издание. В разгара на лятото началото на петия сезон ще бъде дадено с дебютния игрален филм на режисьорката Светла Цоцоркова - „Жажда“. Специални гости на откриването ще бъдат актьорите и авторският екип на лентата. Първата прожекция на „Пътуващо лятно кино“ ще бъде в София на 8 юли.

Варненци ще имат възможност да гледат филма „Жената на моя живот“ на режисьора Антоний Дончев. Лентата ще бъде показана на 26 юли от 21 ч. във възстановено лятно кино „Варна“ (в „Св. Св. Константин и Елена“). Копродукцията между България, Ирак, Кюрдистан, Румъния и Македония събира над 10 езика и диалекта, някои от които днес говорят най-вече с азбуката на войната. Филмът е за шестгодишния кюрд Азад от Ирак, който е сгоден за Виан (Виолета Марковска). Военните конфликти ги разделят, но след 13 години двамата отново се срещат на път към Европа. Това обаче не е краят, а началото на историята, която продължава с желание за мъст, тероризъм и една любов, способна да противодейства и на двете.

Mагията на лятното кино ще имат възможност да съпреживеят жителите и на още 13 населени места в България: село Коняво (община Кюстендил), Кресна, село Баня (община Разлог), село Елешница (община Разлог), Мелник, Пещера, Свиленград, Белоградчик, Видин, село Рибен (община Долна Митрополия), Ветово, Павликени и Казанлък. На разположение на малките читатели пък ще бъде и „Пътуващата детска библиотека“.

Досега „Пътуващо лятно кино“ на БНТ1 измина над 20 000 километра. Повече от 70 000 души гледаха 126 прожекции на български филми под открито небе.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама