Община Русе удължава работата на Центъра за социални и образователни услуги за още 27 месеца

16:17, 01 юли 16 / Общество 25 206 Шрифт:
Topnovini
Днес, 1 юли 2016 г.,  в Министерството на труда и социалната политика, беше подписан договор за безвъзмездна финансова помощ за Община Русе по проект „Услуги за ранно детско развитие“. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, процедура BG05M90PO001-2.004. Информацията съобщава прес центърът на местната администрация.

Проектът ще осигури устойчивост на Центъра за социални и образователни услуги, изграден по проект „СВЕТИЛНИК“, за период от 27 месеца. Досегашните услуги за семейства с деца от 3 до 7 г. ще бъдат продължени в пълен обем и ще бъдат надградени с нови, чийто обхват ще бъде разширен в 8 детски заведения за предучилищно образование.

В сградата на детска градина „Червената шапчица“, Филиал „СВЕТИЛНИК“ на ул. „Тодор Икономов“, и сградата на Комплекса за интегрирани социални услуги за деца в гр. Русе, ул. „Н.Й.Вапцаров“ №20, ще бъдат предоставени безвъзмездно за потребителите следните дейности и услуги:  индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания; предоставяне на психологическа подкрепа и консултиране на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения; семейно консултиране и подкрепа, индивидуална и групова работа с деца и родители, включително и с деца и родители, които не са от уязвими групи, с цел посещаване на детска градина; здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията; допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище; ранна интервенция на уврежданията, пряка работа с децата с увреждания и техните семейства, включително рехабилитация и дейности по консултиране, обучение и мобилна работа с детето в неговия дом.

Очаква се да бъдат обхванати над 500 семейства и техните деца на възраст от 3 до 7 години.

Този проект ще допринесе за успешното реализиране на Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, както и за създавенито на мрежа от интегрирани услуги за ранно детско развитие в общността, чиито резултати да послужат за разработване на цялостна Стратегия за ранно детско развитие в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама