Възобновиха наказателното производство за жестоко убийство на куче

14:11, 01 юли 16 / Крими 25 143 Шрифт:
Topnovini
По сигнал на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев прокуратурата е възобновила наказателното производство за жестокото убийство на домашно куче във Варна, извършено през май миналата година. Това съобщи самият Радев на пресконференция днес, на която присъстваха и собствениците на животното.

6-годишният голдън ретривър Цезар е застрелян от упор в тила от бившия военен Николай Ангелов на варненската улица „Радецки” на 21 май 2015 г. Преди дни стана ясно, че година по-късно прокурор Георги Манасиев е издал постановление за прекратяване на наказателното производство. 

„Благодаря на главния прокурор Сотир Цацаров, че много бързо насрочи проверка по случая и вчера окръжният прокурор е отменил това скандално постановление. Надявам се наказателното производство да завърши с присъда, защото публичен разстрел на улица във Варна не може да остане ненаказан”, заяви Емил Радев. Той припомни, че прокуратурата е участвала с методическа помощ и на провелата се кръгла маса за зоополицията, която евродепутатът инициира съвместно с неправителствената организация „Четири лапи” и „Господари на ефира”.

„Към момента у нас няма богат съдебен опит относно подобни казуси, така че няколко скандални постановления като това на прокурор Манасиев могат да създадат противоречива практика, да преобърнат цялата превантивна сила на закона. Това би оставило безнаказани тези, които стрелят по животни, осакатяват ги или ги нараняват и то на обществено място. Не бива да бъдем безразлични, защото агресията, проявена над животните, рано или късно се прехвърля и върху хората”, изтъкна Радев. Той информира, че ще изпрати сигнал и до Висшия съдебен съвет, за да се извърши проверка с какви мотиви е прекратено наказателното производство по случая.

Според евродепутата кучетата от порада голдън ретривър са едни от най-дружелюбните, включително и към непознати, което ги прави безполезни като пазачи. „Тези животни са известни с интелекта и с търпението си към децата. Заради добрия си характер се използват и като водачи”, коментира още Радев и определи като абсурдни и пристрастни мотивите, според  които до инцидента се е стигнало при самоотбрана.

„Това не е просто убийство, а хладнокръвна екзекуция на животно, защото то е разстреляно в тила с малокалибрен пистолет и през бутилка от минерална вода, която е използвана като заглушител. Според съдебната ветеринарномедицинска експертиза смъртта на кучето е резултат от целенасочени действия, а огнестрелната рана е нанесена с професионална точност”, добави евродепутатът. По думите му назначената съдебно-психологическа експертиза на убиеца на кучето сочи, че при него има индикатори за лесна възбудимост и нестабилност.

Бившият военен сам е признал, че винаги носи пистолета си. Така е било и във фаталния ден.  „Абсурдно е, че е освободен от отговорност въз основа на малката стойност на кучето. Един домашен любимец, отглеждан с години, няма стойност. Дали той е осиновен от кучкарник или струва няколко хиляди лева, не е критерий за проявата на жестокост към животните”, заключи Радев.

Емил Радев е сред инициаторите за създаване на зоополиция в България и е вносител на законовите текстове, които инкриминираха насилието над животни. Евродепутатът е и член на интергрупата за защита на животните в ЕП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама