Психолози от Русия се запознаха с грижата за деца и възрастни с увреждания в Добрич

10:55, 01 юли 16 / Общество 25 134 Шрифт:
Topnovini
Представители на научно-образователния център за практическа психология и психологична служба към Рязанския държавен университет „С. А. Есенин“ (Русия) бяха на посещение в Добрич.  Целта на визитата бе запознаване с опита на Община град Добрич в грижата за децата и възрастните хора с увреждания, съобщава Община Добрич.

Директорът на центъра Елвира Самарина, заедно с колегата си Наталия Баришова – директор на НПО за подкрепа на хора с увреждания „Навигатор на бъдещето“, посетиха Дневния център за възрастни с увреждания под ръководството на Албена Донева и Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания с директор Катя Лазарова.

По време на посещението гостите и домакините споделиха трудностите, които срещат в работата си, ценен професионален опит за проблемите, свързани с грижата и лечението на хората с увреждания и обмениха контакти. Руските гости останаха с много добри впечатления от посетените в Добрич институции, от състоянието на техните възпитаници и от ангажираността и сърдечността на персонала. Възхитени останаха от невероятните картини и сувенири, изработени от хората с увреждания.

„Едно плюс едно прави повече от две – това е девизът на нашия Център“, -  сподели Елвира Самарина. – „Това означава, че е много важно институциите, които работят в една и съща област да се обединяват, за да обменят опит, както и да работят тясно с родителите и близките на хората с увреждания“.  Изключително важно е за всички тях да разбират, че не са сами в справянето с проблемите си, че има хора, готови винаги не само да им окажат подкрепа и съдействие, но и да им дадат съвет и да ги научат как да го направят още по-добре. От голямо значение е и работата със заобикалящата хората с увреждания общност, тя трябва да бъде готова да ги приеме за равноправни членове и да се отнася с нужното внимание и грижа.  

В края на посещението си гостите отправиха покана към добричките институции да вземат участие в подготвяната от Научно-образователния център в град Рязан международна научна конференция „Денят на щъркела“, където да споделят ценния си опит със специалисти от същата област от Англия, Германия и Русия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама