ВИП гости от Германия за концерта на „Камерата“ - Хамбург

10:33, 01 юли 16 / Култура 25 181 Шрифт:
Topnovini
Меломаните от морската столица ще станат свидетели на художествения резултат от отличното партньорство между български и германски изпълнители - между уважавания оркестър „Камерата“ - Хамбург, с концертмайстор Густав Фрилингхаус, и българската цигуларка Йоанна Каменарска, която е и солистка на състава. Това ще стане днес от 19 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център.

За събитието във Варна се очаква да пристигнат проф. д-р Герд-Винанд Имайер, почетен генерален консул на Република България в Хамбург, Германия, под чийто патронаж се провежда събитието, както и представители на кметството на град Хамбург. Предвидена е среща на гостите с кмета Иван Портних.

Концертът е поредното доказателство за високия стандарт на първия български музикален фестивал и на прекрасните възможности, които „Варненско лято“ предоставя на талантливи българи с успешна кариера в чужбина да свирят пред родна публика. Такава е и една от идеите на първооснователите на фестивала, която съвременните им последователи обогатяват и развиват.

Гостите от Германия са подготвили класическа програма: Йозеф Хайдн - Симфония № 43 „Меркурий“, Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор KV 218, Михаил Пеков - Ноктюрно за две цигулки и струнен оркестър, Волфганг Амадеус Моцарт - Симфония в ла мажор KV 201.

Оркестър „Камерата“ е основан преди 30 години и благодарение на своите качества бързо заема специално място в културния живот на големия град. Изпълнява успешно камерна и симфонична музика, ангажира се и с представянето на съвременни произведения, получава висока оценка от специалистите на фестивали и турнета в Швейцария, Испания, Франция, Полша, Финландия и др. Подготвя и изнася на сезон около 50 концерта в Германия. „Камерата“ разработва и осъществява и специални програми, целта на които е да бъде привличана най-младата публика. Сред тях са дванадесетте образователни „семейни концерта“ на сезон, които оркестърът изнася от 2009 г., насочени към деца от 3 до 6-годишна възраст.

Артистичната си кариера Йоанна Каменарска (родена през 1978 г.) започва още на 10 години като солистка на детската филхармония „Пионер“ в София. Учи цигулка при майстори инструменталисти и педагози - Йосиф Радионов, Руджеро Ричи и Игор Озим. През 1995 г. печели две специални награди на майсторски клас на Ричи в Берлин и продължава своето образование при него в университета „Моцартеум“ в Залцбург. Участва в множество фестивали и концертни програми в Италия, Португалия, Австрия. Лауреат е на Международния конкурс „Моцарт” в Залцбург през 2002 г. и Международния конкурс „Недялка Симеонова” в Хасково през същата година. От 2007 г. е последователно концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северногерманското радио и на Хамбургския филхармоничен оркестър. Тя е първата жена концертмайстор в Хамбург - града на Георг Фридрих Хендел, Карл Филип Емануел Бах, Йоханес Брамс, който и в миналото, и днес е един от най-важните музикални центрове на Германия. Концертира в редица страни на Европа и Южна Америка.

Билети за концерта могат да се купят от билетния център и сайта на ФКЦ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама