В Панагюрище излагат оригинала на златното съкровище

08:50, 01 юли 16 / Общество 25 179 Шрифт:
Topnovini
Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще бъде изложено в специално изградената за него зала-трезор в Историческия музей в Панагюрище от днес до края на август. Уникалните 9 златни съда се завърнаха вчера и ще останат в родината два месеца, съобщават от общината в града.

Гостуването на световноизвестното Панагюрско златно съкровище през 2015 година се отложи, тъй като то бе част от голямата международна изложба "Златната легенда" („The Golden Legend”) в Япония за периода от 16 октомври 2015 година до 29 май 2016 година. Затова сега тракийският шедьовър, открит през 1949 година в местността Мерул край Панагюрище, ще гостува в местния музей за два месеца, вместо за един.

Това е предвидено в дарителското Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство, подписано между Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата, както и в Договора за дарение на залата трезор. В документа е регламентирано ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей в Панагюрище. По дарителското споразумение, освен изграждането на уникалната зала трезор, бяха изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище, хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър, който в края на миналата година стана победител в класацията „Чудесата на България”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама