Надзирател в Бобов дол отива на съд за внасяне на неразрешени вещи

22:19, 30 юни 16 25 613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Надзирател от затвора в Бобов дол отива на съд за внасяне на неразрешени вещи срещу заплащане на територията на затворническото заведение, както и за нерегламентирани контакти между него, затворници и близки на лишените от свобода, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. Обвиненият К.Хаджийски е предаден на съда от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Ръководството на бобовдолския затвор е започнало да получава информация за действията на надзирателя от 2015 г. В тази връзка е издадена заповед за обиск на заподозрения в незаконни действия служител.

Обискът е станал на 10.11.2015 г., около 07:50 часа, когато Хаджийски е постъпвал на пост за 24-часово дежурство в една от групите в затвора, след проведен инструктаж. У него са открити мобилен телефон „Нокиа“, шест сим-карти, хендсфри, зарядно устройство и пет броя гъвкави реотани за скара, които са били скрити в торбичка. Намерените вещи са на обща стойност 91 лева и не са в списъка на разрешените, утвърдени със Заповед на министъра на правосъдието.

Обвиняемият се е опитал да се споразумее с колегите си за потулване на случая, но получил категоричен отказа. Хаджийски признал, че е взел вещите от майката на осъдения Б. Стоилов, с когото са се познавали от години. За извършената услуга е трябвало да получи 150 лева.

Според свидетелските показания на майката на осъдения, синът й споделил, че е „много скъпо да говори от телефона в затвора“ и я е помолил за съдействие, Той поискал тя да му набави мобилен телефон със сим-карти, както и реотани за препичане на филии хляб. Жената предала тези вещи на непознат мъж, който я потърсил след известно време, като срещата им се състояла в градинката близо до блока.

Обвиняемият Хаджийски нарушил служебните си задължения, набавяйки облага на излежаващия присъда, в резултат на което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. Те се характеризират с особената важност на нарушените обществени интереси и имат отрицателно отражение върху колектива на затвора, както и обществото. По този начин на лишените от свобода се създава съвсем друг режим за изтърпяване на наказанието, а не този определен от съда, категорични са от прокуратурата.

Високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление е в селдствие на изпълняваната от обвиняемия длъжност в затвора в Бобов дол, тъй като там той работи с хора, които би следвало да се поправят, а вместо това той им помагал да нарушават закони, правилници, инструкции и заповеди на началници, обясняват обвинителите.

Предстои съдът да започне съдебен процес по внесения обвинителен акт срещу Хаджийски от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама